Räddningsarbete efter en flygbombning i det rebellkontrollerade området Tariq al-Bab i den syriska staden Aleppo i somras. Arkivbild.
Räddningsarbete efter en flygbombning i det rebellkontrollerade området Tariq al-Bab i den syriska staden Aleppo i somras. Arkivbild.

USA lovar att driva på för att hundratals skadade och sjuka ska kunna evakueras från den krigsplågade storstaden Aleppo i norra Syrien.

Sistlidna helg övergav FN planerna på att evakuera patienter från östra Aleppo som hålls av rebeller. FN anklagar alla parter i konflikten för att förhindra de humanitära ansträngningarna. Och USA kräver att de krigförande sidorna släpper sina krav för att låta hjälpen komma igenom.

– Vi ger inte upp, sade Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, vid en pressträff efter det veckoliga mötet med den internationella insatsstyrkan för humanitär hjälp.

– Vi hade enhälligt stöd från Ryssland, USA och alla andra länder representerade i rummet att försöka igen. På alla fronter.

Den syriska regeringen och president al-Assad har godkänt tillträde till 23 av 25 område, varav 17 är belägrade, som FN begärt tillgång till i november. Men det räcker bara för att nå 70 procent av den dryga miljon människor som befinner sig i nöd, enligt Egeland. Dessutom tillåts inte kirurgisk utrustning att föras in vilket Egeland betecknar som "ett anmärkningsvärt undantag".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset