Enligt traditionen brukar USA:s president benåda en kalkon vid Thanksgiving, i fjol lät Barack Obama kalkonen Abe fortsätta sitt liv. Årets Thanksgiving präglas dock av sur stämning efter det hätska presidentvalet.
Enligt traditionen brukar USA:s president benåda en kalkon vid Thanksgiving, i fjol lät Barack Obama kalkonen Abe fortsätta sitt liv. Årets Thanksgiving präglas dock av sur stämning efter det hätska presidentvalet.

Den dåliga stämningen efter presidentvalet i USA vägrar att lägga sig. Donald Trump manar till försoning – men många familjer bävar nu för att samlas vid årets traditionella Thanksgiving-middag på grund av politisk oenighet.

– Jag kan inte minnas ett val som varit så otroligt splittrande, och där folk fortfarande bär på sina fientliga känslor i veckor efteråt, säger statsvetaren Richard Himelfarb till TT.

– När jag växte upp var folk ledsna eller glada i en dag, beroende på om deras kandidat vunnit. Sedan gick alla vidare. Nu går folk i terapi.

Samma bord

Himelfarb, verksam vid Hofstra University i New York, berättar målande om kollegor och vänner som fortfarande är arga och pekar finger åt varandra. Hans intryck stärks av artiklar i flera medier om storhelgen Thanksgiving (tacksägelsedagen), som nu inleds, då familjer brukar samlas runt en kalkonmiddag och dryfta allt de har att vara tacksamma för. I år handlar det mer om att kunna sitta vid samma bord.

En färsk opinionsmätning som nyhetskanalen CNN gjort visar att hela 53 procent av amerikanerna fruktar tanken på att behöva prata politik under Thanksgiving-middagen.

USA:s tillträdande president Donald Trump har sannolikt känt in den oförsonliga stämningen. I en video, inspelad med anledning av högtiden, understryker han att den smutsiga valrörelsen är över – och att det nu handlar om att läka, enas och bygga upp landet.

– Jag ber om att vi denna Thanksgiving ska börja enas och se framåt som ett land, stärkt av ett gemensamt syfte, säger han.

Respektlöst?

Tidningen USA Today berättar om 19-åriga Sarah-Jane Cunningham, vars mamma nyligen ringde och frågade henne om de Trumpkritiska inlägg hon gjort på Facebook.

– Hon frågade mig om jag tänkte vara respektlös gentemot min familj. Jag sade att det gäller åt båda hållen. På samma sätt som att det jag säger kan uppfattas respektlöst av Trumpanhängare är deras uttalanden respektlösa mot mig, säger Cunningham till tidningen.

Det slutade med att 19-åringen inte åkte hem till familjen i Maine, utan stannade i Boston med sina två katter.

Undvik det laddade

Otaliga inlägg på Twitter berättar liknande historier. Öppna anhängare av såväl Donald Trump som demokraten Hillary Clinton har slopats från inbjudningslistor eller fått veta att det är "för snart" efter valet. Ansedda The Washington Post publicerade nyligen en lista med tips på hur man överlever helgen om man avskyr hur ens familj röstade. Den hade rubriken "Fly, bråka eller drick".

Jamie Howard, psykolog vid ett center för oro och humörstörningar i New York, säger till USA Today att det kan vara bra att undvika de mest laddade ämnena under middagen, om man vill reparera relationen till sina släktingar. Andra tips är att sätta gränser för diskussionerna eller att använda humor för att minska spänningen.

Matthew Mead/AP/TT
Kalkonmiddag är tradition på Thanksgiving. Men i år präglas den amerikanska storhelgen i många familjer av oförsonlighet efter presidentvalet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset