Addicting Info, The Angry patriot och Freedom daily tillhör alla den nya sortens sajter som tagit över Facebook.
Addicting Info, The Angry patriot och Freedom daily tillhör alla den nya sortens sajter som tagit över Facebook.

”Addicting info”. ”The Angry patriot”. Så lyder namnen på några av de sajter som tagit över Facebook-flödet med vinklade och ibland falska nyheter. Problemet med falska nyheter blev i samband med det amerikanska presidentvalet en stor fråga, men medieforskaren Marie Grusell tror inte att Sverige riskerar att drabbas av samma problem.

Göteborgs universitet

Marie Grusell

 

Kort efter det amerikanska presidentvalet ägt rum mötte Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg kritik för den stora mängd falska nyheter som spridits på sajten. Trots att Facebook under helgen nekade till att falska nyheter skulle vara ett problem meddelade man kort efteråt att sajter med falska nyheter inte ska få använda Facebooks annonsnätverk Audience Network. Även Google har meddelat att de tänker stoppa sajter som publicerar falska påståenden från att vara del av deras annonsnätverk.

► LÄS MER: Google ska strypa annonspengar till fejksajter

Mark Zuckerberg uttalande väckte mycket kritik från experter som menade att falska och vinklade nyheter haft stor påverkan på presidentvalet.

– En sak som varit väldigt problematisk under valrörelsen är påståenden om att du kan rösta online, någonting som påståtts i syfte att få människor att inte rösta.  Det är ett reellt hot mot demokratin, och fick till och med Twitter att dra tillbaka den typen av budskap, säger medieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet.

När Buzzfeed news granskade sex stora amerikanska Facebooksidor, tre vänstervinklade och tre högervinklade, kom de fram till att mellan 4 och 12 procent av alla artiklar som publicerades var helt falska. Det var också de falska artiklarna som delades mest överlägset mest.

Sajterna har ofta namn som ”American news” eller ”Occupy democrats” och når i vissa fall mer Facebookanvändare än stora nyhetssajter som CNN eller New York Times.  Sajternas artiklar har ofta artiklar i stil med ‘The Simpsons’ React To Their Trump Election Prediction, And They’re NOT Happy”, tar tydlig politisk ställning och är oftare än sällan skrivna av anonyma personer. Vem som står som ägare till sidorna är ofta svårt att hitta: vissa av sajterna är registrerade i USA, vissa i Vietnam och Makedonien.

– De har det där lilla extra, något som fångar ditt intresse. Vi lever i ett klicksamhälle, vi vill dela saker som är annorlunda och som gör att vi kan ta ställning och man är nog inte alltid så noga med källkritiken, säger Marie Grusell.

Falska påståenden, oavsett om de kommer från privatpersoner eller agendadrivna Facebooksidor, kan delas tiotusentals gånger trots att de helt saknar faktaunderlag, även i Sverige. Men Marie Grusell tror inte problemet kommer att bli lika stort som det varit i USA.

– Vi har en mycket snällare kultur. Visst vi har twitterstormar, men vi är ett mindre segregerat land än till exempel USA.


► LÄS MER: Viralsajter utnyttjar USA-väljarna – här är historien om en fejkad historia

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset