"Nu ska vi bara komma på något bra sätt att förklara för våra barn varför en uppblåst rasist och sexist blev världens mäktigaste person", skriver Cissi Wallin. 
"Nu ska vi bara komma på något bra sätt att förklara för våra barn varför en uppblåst rasist och sexist blev världens mäktigaste person", skriver Cissi Wallin. 

Klockan är mitt i natten här i New York. I vanliga fall sover jag, en kroniskt trött småbarnsmorsa vid det här laget. Nu är jag klarvaken. Tv:n i vår trånga lägenhet på södra Manhattan står på, kaffemuggen fylls till max en femte gång i natt. Den här texten skulle ju handla om något helt annat. Om hur USA fick sin första kvinnliga president. Om öppenhet som vinner över hat. Istället händer det overkliga. För det är totalt overkligt.

LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president 

Hillary var ju redan en vinnare. Trump en pajas, även i många republikaners ögon. Ett skämt. Ett självskrivet och skamlöst skämt. Nu blir han världens mäktigaste person. Kanske den person som minst av allt borde bli världens mäktigaste. Och så upptäcker jag att mina tårar börjat trilla. Det är så starkt att vara här just nu. I landet där allt ska vara möjligt. Det skulle ju bli annorlunda. Och det känns plötsligt högst personligt.

Jag är kvinna, Trump verkar hata kvinnor. Jag är mamma. Trump verkar hata mammor. Jag, och miljontals med mig är allt det där han inte vill ska få finnas, eller höras. Hur ska vi någonsin känna oss värdefulla i en sån människas ögon? Hur ska han kunna representera oss? Eller ska väl snarare säga; alla icke-män och icke-vita? Eller som en ökänd youtubefenomen-snubbe skulle sagt: "vem fan vare som rösta?!?"...

LÄS MER: Svenska politiker om valet: Känner en stor klump i magen 

Men så kommer jag på mig själv med att gnugga händerna och tänka "men kom igen då USA, låt galningen regera i fyra år och se hur jävla great det blir". Cynismen fyller bröstet, fyller hela kroppen. Varsågod fellow americans, här har ni ett sjunkande skepp. Resten av världen tittar på. Ni valde en sociopatisk lögnare och mobbare till president. Dumstruten är på. Ni har all rätt att skämmas. Kom igen då, visa er fallenhet för korkad populism för omvärlden.

USA är tydligen inte redo för en kvinna, dessutom en mycket kvalificerad och kompetent sådan vid makten. Nu ska vi bara komma på något bra sätt att förklara för våra barn varför en uppblåst rasist och sexist blev världens mäktigaste person. Och om hur hatet vann över allt det där andra. Det vi egentligen borde fira en dag som denna.

+ Ingenting, som det känns just nu

- Att typ var femte vuxen jag möter på gatan här i New York röstade Trump

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset