Demonstranter samlade vid Sacred stone-lägret. De protesterar för rätten till vatten och mot oljeledningsprojektet.
Demonstranter samlade vid Sacred stone-lägret. De protesterar för rätten till vatten och mot oljeledningsprojektet.

Myndigheterna i USA uppmanar oljebolag att stoppa bygget av en kontroversiell oljeledning i South Dakota. Det väcker hopp i ett indianreservat som protesterat mot bygget.

I fredags avvisade en federal domare i USA indianstammen Standing Rock Sioux försök att stoppa bygget av en oljeledning i närheten av deras reservat. Enligt domaren kunde stammen inte visa att Dakota Access-oljeledningen skulle förstöra "platser av kulturell och historisk vikt", skriver USA Today.

Men nu har justitiedepartementet klivit in och sagt att man inte tänker tillåta fortsatt byggande på den amerikanska armékårens mark förrän Standing Rock Sioux-folkets invändningar kunnat utredas bättre. Förutom de kulturella värdena hotas även miljön i området, enligt stammen.

►LÄS MER: Floder i Amazonas förorenade av olja

Under tiden ber justitiedepartementet oljebolaget att frivilligt pausa allt byggande i närheten av vattenreservoaren Lake Oahe. Enligt departementet har situationen belyst frågan om hur man ska ta hänsyn till indianstammars synpunkter i samband med den här sortens byggen och infrastrukturprojekt.

Protesterna mot bygget började i april och hittills har kring 40 personer gripits, inklusive stamordföranden Dave Archambault II.

För en vecka sedan skadades flera personer i sammandrabbningar – bland annat blev ett flertal demonstranter bitna av vaktbolagets hundar, däribland ett barn, enligt en talesman för stammen. Från bolagets sida meddelades att även ordningsvakter och två av hundarna skadats. Minst 30 personer ska ha blivit utsatta för pepparsprej vid tillfället,   skriver tv-kanalen KFOR.

Situationen har fått stor uppmärksamhet i USA och tusentals människor har slutit upp i demonstrationerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset