En hemlös person i krisens Grekland.
En hemlös person i krisens Grekland.

I en uppmaning från USA:s justitiedepartement menar den amerikanska regeringen att det bryter mot grundlagen att förbjuda hemlösa från att sova utomhus i städer. Det kan skapa stora förändringar i hur hemlösa bemöts i landet.

I den amerikanska staden Boise är det, som i många andra amerikanska städer, förbjudet att sova utomhus på offentliga platser. Efter att frågan tagits till rätten i staden väljer nu det amerikanska justitiedepartementet att säga sin åsikt i frågan, rapporterar Washington post.

Varje natt sover ungefär en halv miljoner personer utomhus i USA, och hemlösheten har ökat i kölvattnet av finanskrisen 2008. De hemlösa i Boise menar att förbudet mot hemlöshet strider mot deras grundläggande juridiska rättigheter eftersom de i praktiken inte har någonstans att sova;  de får inte sova utomhus och det finns inte nog med plats på stadens härbärgen.

► LÄS MER: Staket ska hindra hemlösa från att sova i parken

Det amerikanska justiedepartmentetet menar att förbjuda hemlösa från att sova ute i princip är att förbjuda hemlöshet.

”När det finns plats i härbärgen har personer möjlighet att bestämma om de ska sova ute eller inte. Men när det inte finns är det egentligen ingen skillnad mellan att vara hemlös och att sova utomhus. Alla behöver sova, och om personen i praktiken inte har någonstans att sova är sådana här lagar ett förbud mot hemlösheten i sig”, skriver justitiedepartementet.

Förhoppningen är nu att detta ska innebära ökade möjligheter för USA:s många hemlösa att åtminstone kunna sova utan risk för att bli straffade.

Förbud att sova utomhus har även prövats i norden. Bland annat Oslo förbjöd tiggare från att sova utomhus 2013.

► LÄS MER: Nej, polisen ligger inte bakom uppmaning att sluta skänka pengar till tiggare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott