Ett år efter EU-ländernas gemensamma beslut om att hjälpa Grekland och Italien med det stora flyktingflödet är facit närmast genant: bara 5 000 personer har verkligen flyttats från de två länderna.

Den 22 september 2015 satt EU:s migrationsministrar i Bryssel och enades om att tillsammans försöka hantera de mängder av flyktingar och migranter som kom till södra EU, framför allt över Egeiska havet.

Beslutet var bindande – hette det i alla fall.

– Ibland måste man göra saker som man inte vill. Det gäller för oss alla, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Genomförandet har dock gått i snigelfart. Flera länder har ännu inte tagit emot en enda av de totalt 160 000 personer som skulle flyttas.

Sverige tog emot de första – en grupp eritreaner som anlänt till Italien – men har därefter beviljats anstånd på grund av den stora mängd asylsökande som på egen hand tagit sig upp genom Europa.

EU-kommissionen, som är ansvarig för att medlemsländerna gör vad som beslutats, har än så länge valt att inte ytterligare pressa på de ovilliga. Diskussion pågår dock om vad som kan – och bör – göras.

– Man måste hitta mer mekanismer för att följa upp fattade beslut. Det är ju också förödande för EU:s trovärdighet om man fattar beslut och sedan inte följer det, säger EU-minister Ann Linde (S) sedan frågan diskuterats på ett ministermöte i Bryssel i tisdags.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset