Det gäller att passa på och njuta av sommarvädret – på söndag vänder det.
Det gäller att passa på och njuta av sommarvädret – på söndag vänder det.

I dag får stora delar av Sverige njuta av årets hittills varmaste dag. Och det gäller att passa på att vara ute och lufta sommarskinnet – för snart kommer ruskvädret tillbaka.

Under fredagen kan stora delar av Sverige njuta av härliga sommartemperaturer på mellan 20 och 25 grader.

– Varmast kommer det vara i den östra delarna av Götaland och Svealand och det är inte omöjligt att vi når upp i 27 grader. Jag tror att det kommer att bli den varmaste dagen hittills det här året i södra Sverige, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

LÄS MER: Skynda – snart är jordgubbarna slut

Även södra Norrland kan njuta av sommarväder, men längre norrut håller både solen och värmen tillbaka under hela helgen. 

– Upp över Jämtlands län och Västernorrland får vi nog räkna med att det blir rätt så molnigt under dagen i dag, och det kan också bli en del regn. Och temperaturen blir betydligt lägre, runt 10 grader.

Under lördagen ligger värmen kvar i söder, med temperaturer runt 20-25 grader. Men sedan vänder det och då kommer ruskvädret tillbaka. Molnigheten ökar redan under lördagen och det kommer också att komma in regn västerifrån, som drabbar Götaland, Svealand och södra Norrland.

– Det är lite oklart när det kommer in, men det är framförallt senare under kvällen och natten till söndag som det berör hela södra Sverige. Det ser ut att ge en hel del regn eller regnskurar och det är betydligt kallar luft som drar ner då, så under söndagen blir det runt 10-15 grader i söder, säger Per Holmberg.

LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil i solen

Under den senare delen av söndagen klarnar det upp i söder, men det blir ganska blåsigt och trots att solen kommer att kika fram når temperaturen inte upp till några höga sommarnivåer än på ett tag

– Det ser ut att bli lite svalare väder nästa vecka, med soliga morgnar och kvällar men med stackmoln och lokala skurar under dagarna. Vad gäller midsommar är det för tidigt att säga, men jag ser inget högtryck och det ser ut att bli åt det svalare och ostadigare hållet, säger Per Holmberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset