Sofia Mirjamsdotter – Frilansjournalist, internetnörd och föreläsare

I onsdags fälldes en man i tingsrätten för upphovsrättsbrott, sedan han länkat till två matcher på Canal Plus hemsida. Domen är unik i sitt slag, och ett klart bevis på att lagstiftningen inte hänger med utvecklingen.

Internet bygger på länkar, och öppenhet.

För inte så länge sedan var en talangfull musiker beroende av att bli upptäckt av ett skivbolag, eftersom skivbolaget hade makt, i form av det kapital som då krävdes för att få tillgång till musikstudio, produktion av skivor och kontaktytor för distribution av musiken.

En författare var helt beroende av att få förtroende från ett bokförlag, eftersom bokförlagen med sina ekonomiska resurser var de enda som kunde bekosta tryck och distribution av en bok.

I dag ser det inte ut så. Skivbolag, filmbolag och bokförlag har inte längre makt över vilka kulturyttringar som ska spridas. Detsamma gäller tevebolagen och tidningsföretagen.

I dag kan vem som helst med hjälp av en någorlunda modern mobiltelefon producera och publicera allt från text till rörlig bild på nätet. På internet finns dessutom goda möjligheter att finna publik till sitt material.

De allra flesta som skapar vill att andra ska ta del av det skapade. Författaren vill ha läsare, musikern publik, och detsamma gäller filmskaparen. Därför delas det vilt, på internet.

Det som en gång publicerats på internet blir snabbt som blixten tillgängligt för vem som vill, tekniken skänker de möjligheterna. Vare sig skivbolag eller tevekanaler kan behålla kontroll över det material som publiceras på nätet.

Att bädda in ett Youtube-klipp är allmän praxis, alla gör det, och det är i de allra flesta fall för att visa uppskattning. Den nya domen talar för att det kan vara olagligt att göra så på exempelvis en blogg eller nyhetssajt.

Det handlar inte om omoral. Det handlar inte ens om betalningsovilja. Det handlar om att det går. Och om att man gärna vill sprida sådant man tycker är bra. Och den som vill kan ta betalt, det har inte minst Spotify visat.

Den som vill tjäna pengar på nätet får helt enkelt se till att erbjuda en användarvänlig tjänst med ett innehåll värt att betala för. Den som inte kan eller vill det kanske ska hålla sig borta från internet, och från kulturproduktion överhuvudtaget.

Utan länkar, inget nät. Vi kan helt enkelt inte låta den orimliga tingsrättsdomen i Hudiksvall styra vårt framtida länkande.

+ Snö, vinter, äntligen!
– Mörker. Ge mig d-vitamin eller en resa till ekvatorn. Tack!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset