Blöt och tung snö som faller på träd som i sin tur faller på elledningar skapar problem med strömavbrott i norra Sveriges inland. Arkivbild.
Blöt och tung snö som faller på träd som i sin tur faller på elledningar skapar problem med strömavbrott i norra Sveriges inland. Arkivbild.

Blöt och tung snö som faller på träd som i sin tur faller på elledningar. Det skapar problem med strömavbrott i norra Sveriges inland.

I skrivande stund är det ungefär 300 hushåll som är utan ström i Norrbotten och Västerbotten.

– Det är kortare avbrott på två timmar drygt. De kommer att ha tillbaka strömmen i närtid, säger Roger Lindmark på Vattenfall till TT.

Tidigare i veckan var strömmen borta i byn Flakaberg i Norrbotten, något som SVT Norrbotten rapporterat om. Först var den borta i 20 timmar, sedan tillbaka i några timmar, och sedan borta i 20 timmar igen. Mitt på torsdagen kom strömmen tillbaka igen, berättar bybon Lars Eriksson för TT. Turligt nog har det varit plusgrader under tiden strömmen har varit borta i Flakaberg.

Andra vintrar

Lars Eriksson beskriver problemet med den tunga snön som årligen återkommande och efterlyser förebyggande arbete.

– Man borde jobba i förtid och ta bort träd som lutar på linjen, säger Lars Eriksson.

Roger Lindmark på Vattenfall berättar att bolaget har folk ute som arbetar förebyggande och att det finns omfattande röjningsplaner. Men inlandsområdet är stort och fenomenet har blivit större.

– Vi funderar på om det är en ändring av vintertyperna, att vintrarna inte är vad de var. Vi ändrar lite grann i vårt sätt att byta ledningar, säger han.

Grävs ner

Ett sätt kan vara att i stället flytta ledningarna längs vägar då de inte blir lika utsatta. Ett annat är att gräva ner ledningar i marken.

– Det använder vi också, men det är inte alltid ett bra alternativ, säger Roger Lindmark och berättar att om det blir fel på en sådan ledning måste den grävas fram och då finns risken att lagningstiden blir längre än med luftledning.

I dag och i natt väntas snöfall över bland annat Norrbotten och Västerbotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset