I ett utkast på en överenskommelse som Socialdemokraterna publicerat, framgår att partiet vill bilda regering med Miljöpartiet och att Centerpartiet och Liberalerna ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
I ett utkast på en överenskommelse som Socialdemokraterna publicerat, framgår att partiet vill bilda regering med Miljöpartiet och att Centerpartiet och Liberalerna ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer bilda regering och Centerpartiet och Liberalerna kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Vänsterpartiet får inget något inflytande. Det framgår i det utkast till en överenskommelse som S nu publicerar.

Utkastet är 16 sidor långt och listar sakpolitiska punkter som partierna har kommit överens om.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att bilda regering, och Liberalerna och Centerpartiet kommer att acceptera att Stefan Löfven (S) väljs som statsminister, enligt dokumentet.

Utkastet: V får inget inflytande

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven: Bästa lösningen i svår situation

De fyra partierna är överens om ett budgetarbete och ”samarbetet gäller budgetår för budgetår, så länge som partierna är överens om dess fortsättning, med inriktningen att samarbetet ska löpa hela mandatperioden”.

Vidare går i dokumentet att läsa att ”i de sakfrågor som omfattas av överenskommelsen kommer Centerpartiet och Liberalerna fullt ut medverka i beredningsprocesser både av utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning samt i förekommande fall också uppdrag eller regleringsbrev till myndigheter”.

Vänsterpartiet kommer inte att ha något inflytande, enligt dokumentet.

Nästa statsministeromröstning kommer att genomföras på onsdag.

LÄS MER: Så rustade är partierna för nyval – stor enkät

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val2018