Kriminella nätverk från Östeuropa livnär sig på att åka till Sverige och göra inbrott, visar en ny kartläggning från polisen. Totalt 1 500 personer har granskats.

Ligorna använder gps-utrustning för att hitta sina mål och lämnar sedan landet med stöldgodset, skriver SVT.

– Från att de anländer till Sverige, tills de åker med stöldgodset ur landet är det oerhört organiserat. När de kommer hit får de en gps med inmatade mål och sedan begår de bostadsinbrott och bilstölder under en vecka, innan de reser hem igen, säger Anders Burén, kriminalkommissarie vid Nationella operativa avdelningen, till kanalen.

Kartläggningen har gjorts på grund av att en så liten andel av alla bostadsinbrott klaras upp. Under 2014 anmäldes 22 000 inbrott i Sverige, ungefär fyra procent av dem kan polisen lösa.

I kartläggningen har polisen tittat på ett 15-tal kriminella nätverk hemmahörande i länder som Litauen, Polen, Georgien, Vitryssland, Rumänien och Bulgarien. Totalt rör det sig om 1 500 personer i ligorna. Men vissa av dem är bosatta i Sverige.

– De har medlemmar som bor i Sverige. Det är de som planerar var man ska göra inbrotten och stölderna. Ofta rör det sig om rena beställningsjobb. Vi har spanat och sett hur de tömmer en bil på strålkastare, airbags och mediamodulen på under en minut. De bor hos sina landsmän i Sverige medan de utför brotten och gömmer även stöldgods där, säger Anders Burén till SVT.

Enligt honom förs stöldgodset ut ur landet först efter några veckor, då ofta som bussgods eller med fraktföretag. Nu är polisens förhoppning att öka insatserna mot ligorna så att de väljer andra länder att slå till emot än Sverige i fortsättningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott