Luleås finländska back Jenni Hiirikoski, som här jublar över Finlands brons i VM 2015, ses som årets bästa nyförvärv till SDHL. "Hon är outstanding", tycker Sveriges bästa spelare, klubbkamraten Emma Eliasson. Arkivbild.
Luleås finländska back Jenni Hiirikoski, som här jublar över Finlands brons i VM 2015, ses som årets bästa nyförvärv till SDHL. "Hon är outstanding", tycker Sveriges bästa spelare, klubbkamraten Emma Eliasson. Arkivbild.

Den kommande säsongen har den svenska damhockeyligan SDHL 64 utländska spelare.Ett hot eller en möjlighet?– Just nu är det kanonbra för ligan, men på sikt behöver vi hitta en balans, säger Modo-stjärnan Erika Grahm.

Grahm och HV71-stjärnan Jenni Asserholt tycker att det är nödvändigt med utländska spelare i SDHL för att få en stark bredd i alla tio lagen.

– Just nu är det bara positivt med de utländska spelarna som kommer hit och ser till att vi får en bra nivå på ligan. Vi svenska tjejer får se och lära av de utländska stjärnorna, se hur de förbereder sig, hur de tränar, hela det professionella upplägget, säger Asserholt.

Höjer attraktionen

Hennes HV71 är ett av de lag som har flest utländska spelare, elva. Det är ett medvetet val av klubben.

– Ska vi utveckla damhockeyn måste vi ha bra kvalité på truppen. Och för att höja attraktionsvärdet på SDHL är det en jätteviktig aspekt att de bästa spelarna spelar i vår liga, säger HV-tränaren Ulf Johansson.

Mästarlaget Luleås tränare Fredrik Glader säger att ett skäl till att man tagit in utländska spelare är att skapa fina förebilder för yngre spelare, både i laget och i hela Norrbotten.

– När vi rekryterade tittade vi mycket på personligheter, för vi ville få in rätt karaktärer som kan locka fler flickor in i hockeyn, säger Glader.

Krav på juniorlag?

I ett längre tidsperspektiv tror både Asserholt och Grahm att det vore bra om svenska spelare får fler chanser att ta plats i lagens bästa femmor, så att de svenska landslagen utvecklas.

– Spelare som kommer utifrån kanske tar platser från unga svenska tjejer, så det gäller att hitta balansen. Jag har varit inne på att det ska vara ett krav på att varje SDHL-lag ska ha ett juniorlag, en juniorverksamhet som tjejerna slussas fram i, säger Grahm.

– Just nu finns det ett glapp, det är ett för stort steg från att gå från flick- eller pojkhockey upp till SDHL.

Grahms Modo är det enda laget i SDHL som är helt utan utländska spelare.

– Det är ingen medveten strategi att ha noll. Men vi har valt att försöka fostra och utveckla våra egna spelare. Alla kommer från vårt hockeygymnasium, säger tränaren Jens Öhman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset