Branden på juldagen i fjol orsakade materiella skador och flera personer fick föras till sjukhus.
Branden på juldagen i fjol orsakade materiella skador och flera personer fick föras till sjukhus.

Att moskébranden i Eskilstuna skulle ha orsakats av en överhettad fritös tillbakavisas nu av räddningstjänstens utredare.

Moskébranden, som tidigt misstänktes vara ett brandattentat, har utretts både av räddningstjänsten och polisen. I måndags publicerade Eskilstuna-Kuriren uppgifter från poliskällor som gjorde gällande att branden startat i köket och med en överhettad fritös.

Det är inget som räddningstjänstens utredare David Hultman känner igen.

– Fritös som en anstiftare har inte varit aktuellt, säger David Hultman.

Orsaken är bland annat att skadorna som uppstod i köket är så kallade sekundärskador, alltså sådana som uppstått i ett senare skede av branden. Därmed är köket inte en plats där räddningstjänsten tror att branden startade.

►LÄS MER: Få konkreta spår efter moskébranden

Hultman påpekar att det kan tillkomma uppgifter senare, men i nuläget finns inget som tyder på att det var någon fritös som låg bakom branden.

Eskilstuna-Kuriren rapporterar att poliser från Västmanland uttryckt fritös-teorin på ett möte i Västerås i måndags. Där ska ett stort antal kommunpolitiker varit närvarade. Poliserna på det mötet ska ha berättat att moskébranden orsakats av en olycka, en brinnande fritös närmare bestämt och att det inte rört sig om någon inkastad brandbomb.

Lars Franzell, ansvarig hos Södermanlandspolisen för förundersökningen om branden, tillbakavisar kollegornas uttalanden och påpekar att förundersökningen fortfarande pågår.

Han säger även att polisen i Västmanland knappast har den bästa informationen om en brand i Eskilstuna, skriver tidningen.

►LÄS MER: Uppgifter: Branden startade i en fritös

Räddningstjänsten i Eskilstuna har arbetat med att utesluta hypoteser och deras rapport kommer i veckan, där ett antal möjliga orsaker till branden kommer att finnas.​​

Utredaren David Hultman har även kunnat avfärda idén om att brandfarlig vätska kastats in i lokalen. Den teorin togs upp tidigt eftersom det fanns farhågor om hatbrott.

– Vi har inte hittat några som helst bevis för det och ofta är det rätt lätt att hitta spår av brännbar vätska. Det känner jag mig trygg med att utesluta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset