Kommer den utredning som presenteras på måndag att lyckas skingra på några av de moln som placerat Karolinska institutets anseende i skuggan?
Kommer den utredning som presenteras på måndag att lyckas skingra på några av de moln som placerat Karolinska institutets anseende i skuggan?

Att Karolinska institutet utövade påtryckningar för att Karolinska universitetssjukhuset skulle anställa kirurgen Paolo Macchiarini står redan klart. På måndag får vi veta om KI begick flera fel kring den nu ökände kirurgen.Redan inför dragningen valde styrelseordföranden att avgå.

I veckan, men först efter att Karolinska universitetssjukhuset hade bett om ursäkt, bad även Karolinska institutet om ursäkt för dess agerande i det så kallade Macchiarini-fallet. Det vill säga för det faktum att Paolo Macchiarini tilläts experimentera med syntetiska luftstrupar på svårt sjuka patienter.

Sjukhusets ursäkt, i sin tur, var ett direkt resultat av Kjell Asplunds utredning av sjukhusets hantering av Paolo Macchiarinis kliniska verksamhet som presenterades i veckan.

"Tryck från KI"

I morgon, måndag, är det Karolinska institutets tur. Då presenterar juristen Sten Heckscher och hans kollegor den externa utredning där institutets agerande i samma ärende har granskats.

Redan i fredags fick styrelseordförande Lars Leijonborg veta vad som står i granskningen och han valde under samma dag att lämna sin post, även om han förnekade att det var kritiken som låg bakom avgången.

Av Asplunds utredning, som presenterades i veckan, framgick bland annat att Karolinska institutet utövade påtryckningar för att sjukhuset skulle anställa Macchiarini.

– Det fanns ett tryck från KI, helt klart. Rektorn (för KI) var mycket mer drivande än vad sjukhusdirektören var som inte tyckte om "stjärnor" på samma sätt. Men sjukhusdirektören skrev ändå på en överenskommelse och hade på så sätt insikt och ett visst ansvar, säger Kjell Asplund till TT.

Beklagar

Karolinska institutet erkände nyligen påtryckningarna.

"Det är ytterst beklagligt om Karolinska institutet utövat någon typ av påtryckning i rekryteringen av Paolo Macchiarini. Så får naturligtvis inte ske.", skriver vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright i ett pressmeddelande.

Men institutets erkännande kom återigen först efter att Kjell Asplunds utredning blev offentlig.

Denna senfärdighet, både från sjukhusets och institutets sida, att erkänna uppenbara misstag, ta ansvar och be om ursäkt genomsyrar hela Macchiarini-fallet.

Rektor avgick

Till alldeles nyligen ansåg sjukhuset till exempel att luftstrupsoperationerna var vård, inte forskning, och därför inte behövde etiskt godkännande. Till alldeles nyligen ansåg sjukhuset att patienternas tillstånd var akut livshotande, något man också – och lika plötsligt – ändrat uppfattning om.

På samma sätt har institutet tagit god tid på sig att städa upp. Exempelvis är det fortfarande inte klarlagt om Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk eller inte. Den utredning som blev klar för ett år sedan, och som visade fusk, slängdes i papperskorgen. Den föll inte den dåvarande rektorn, Anders Hamsten, i smaken. Först i februari togs utredningen upp på nytt, en utredning som fortfarande pågår.

Hamsten avgick i mitten av februari i år, eftersom han ansåg att förtroendet för honom var skadat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset