I utredningen blir det tydligt att en splittrad bild råder bland de anställda på Stadsteatern i Stockholm.
I utredningen blir det tydligt att en splittrad bild råder bland de anställda på Stadsteatern i Stockholm.

Utredningen av Kulturhuset stadsteatern visar på en splittrad uppfattning hos de anställda om hur ledningen agerat, och att en tystnadskultur råder. "Det finns mycket som är bra, men också sådant som behöver utvecklas", säger Ingela Lindh, vd för Stockholms Stadshus AB.

På torsdagen offentliggjordes utredningen av Kulturhuset stadsteatern i Stockholm, som syftade till att granska styrningen, ledningen och arbetsmiljön.

I utredningen blir det tydligt att en splittrad bild råder bland de anställda på Stadsteatern.

– Det finns mycket som är bra, men också sådant som behöver utvecklas,  säger Ingela Lindh, vd för Stockholms Stadshus AB, i ett pressmeddelande.

135 personer har intervjuats i utredningen, och bilden som målas upp är allt annat än entydig – både när det gäller hur klimatet på arbetsplatsen är, men också när det gäller deras syn på den före detta vd:n Benny Fredriksson, som valde att ta sitt liv under en resa till Australien förra helgen. Uppgifter som bekräftats av Stadsteatern själva, med godkännande från familjen.

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är inte metoos fel att Benny Fredriksson är död

I utredningen går att läsa att ”många lyfter fram före detta vd:n som en enastående person som gjort stora insatser för teatern och är väldigt trevlig”, medan andra beskriver ledarstilen som ”ett hårt men stundtals inkonsekvent ledarskap med inslag av detaljstyrning”.

Utredaren nämner även att det finns en tystnadskultur på Stadsteatern, där medarbetare vittnat om rädslan för att deras åsikter skulle kunna leda till negativa konsekvenser om de yttrat sig.

Enligt Ingela Lindh var det inte ett helt lätt beslut att offentliggöra rapporten i det här skedet, med anledning av att Benny Fredriksson nyligen gick bort.

– Efter tidigare vd Benny Fredrikssons tragiska bortgång har det varit svårt att fatta beslutet att presentera rapporten om Kulturhuset Stadsteatern. Mitt i sorgen väljer vi ändå att göra det då vi behöver största möjliga transparens för att kunna ta oss vidare, både med att hantera sorgen och med att arbeta vidare med verksamheten, säger Ingela Lindh i pressmeddelandet.

LÄS MER: Kulturhuset Stadsteaterns tidigare vd Benny Fredriksson är död

I utredningen framkommer även att det inte finns några anklagelser om sexuella trakasserier från någon person i ledningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset