Gunnar Larsson anser att förhållandena har blivit mycket bättre sedan 2006.
Gunnar Larsson anser att förhållandena har blivit mycket bättre sedan 2006.

Många försäkringsbolag bryter mot lagen och nekar för tidigt födda barn en individuell prövning. Det visar en utredning från i våras.

För tio år sedan infördes en lag som tvingar försäkringsbolagen att göra en individuell bedömning vid alla ansökningar om personförsäkring. Så kallad kontraheringsplikt.

LÄS MER: Hon kämpade för att få försäkra lilla Nore: Vi fick tvärnej 

Men enligt en utredning från i våras, som gjordes på uppdrag av regeringen, finns det fortfarande många för tidigt födda barn som nekas utan en individuell prövning. Gunnar Larsson, generaldirektör på Kammarkollegiet, ligger bakom utredningen.

– Varje år får tusentals barn inte försäkring på det sätt som familjerna skulle vilja ha. Och det finns föräldrar som fortfarande uppfattar att de inte får sin sak prövad individuellt, säger han.

Under arbetet med utredningen besökte de i princip alla försäkringsbolag. Gunnar Larsson tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

– Förhållandena har blivit mycket bättre sedan 2006-2007. Bara det att regeringen tillsatte utredningen och att det uppmärksammades har gjort att bolagen har blivit bättre.

LÄS MER: Dante nekades försäkring: Känns som en smäll på käften 

I samband med utredningen kom de med förslag till ändringar av lagstiftningen.

– Vi vill att det verkligen ska vara tydligt att det ska vara en individuell prövning. Det ska inte vara någon tvekan om att försäkringsbolagen har det här kravet. Vi vill också att de ska motivera sina avslag så att föräldrar förstår varför de inte får teckna, säger Gunnar Larsson.

LÄS MER: My vägde 512 gram när hon föddes: Nekades försäkring 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa