Under fredagen kom domen för de första människorna som någonsin dömts för könsstympning i Australien. På grund av omständigheterna blir straffet husarrest istället för fängelse.

Under fredagen dömdes de första människorna som någonsin dömts för kvinnlig könsstympning i Australien. Den 38-åriga fyrbarnsmamman som ordnade operationen och den 72-åriga barnmorskan som utförde den döms båda till husarrest i 15 månader. Det skriver Daily Telegraph.

 LÄS MER: Hon står upp mot könsstympning

Könsstympningen, som utfördes på mammans döttrar skedde 2009 och 2012, och enligt domaren skulle kvinnornas straff vara betydligt högre om brottet utförts efter den 20 maj 2014 när Australiens parlament höjde maxstraffet från 7 års fängelse till 22 års fängelse.

Familjen tillhör en Shiamuslimsk sekt, Dawoodi Bohra, och i förhör ska en av döttrarna bland annat ha beskrivit det som att hon blev skuren "där nere". Dottern, som var 9 under förhören, ska ha beskrivit det som att det i hennes kultur "måste ske på alla flickor" men att hon uppmanats att inte berätta för någon om det. Även sektens ledare, en 59 årig man, döms till samma straff som kvinnorna.

Anledningen till att mamman inte döms till fängelse ska enligt domaren vara på grund av att det vore att "straffa hennes döttrar" som fortfarande bor med henne. 

– En sådan dom skulle leda till att flickorna, som är offer, skulle straffas och det skulle vara en gott resultat, sa han enligt News.com.au.

Inte heller den 72-åriga barnmorskan eller den 59-åriga sektledaren kommer få fängelsestraff. Detta eftersom de enligt News.com.au är i för dålig hälsa.

► LÄS MER: Hot om könsstympning gav asyl – men Migrationsverket tar strid för avvisning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott