Grundaren till franska nationalistiska partiet Nationella fronten, Jean-Marie Le Pen, 86, stängs av efter 43 år i partiet.
Grundaren till franska nationalistiska partiet Nationella fronten, Jean-Marie Le Pen, 86, stängs av efter 43 år i partiet.

Jean-Marie Le Pen stängs ute ur franska Nationella fronten efter upprepade kontroversiella uttalanden och attacker. Här är några av dem.

Jean-Marie Le Pen stängdes på måndagen av från partiet han själv grundade, högerpopulistiska Nationella fronten, efter en längre osämja med dottern och partiledaren Marine Le Pen. Och det har stormat kring honom sedan partiets början.

Här är några av hans uttalanden som till slut blev för mycket även för Nationella fronten.

”Två miljoner arbetslösa är två miljoner invandrare för mycket”

Jean-Marie Le Pen grundade Nationella fronten 1972 och attraherade snabbt en stor skara katolska moralister, fascistiska sympatisörer och ultranationalister. På 80-talet klädde bland annat ovanstående formulering partiets banderoller.

”Förintelsen är en historisk detalj”

Jean-Marie Le Pen har i decennier framhållit att Förintelsen inte var en så stor grej som många verkar tycka. ”Om du tar en bok om andra världskriget som är på tusen sidor, där 50 miljoner människor dog, så upptar koncentrationslägren två sidor och gaskammarna tio eller femton rader, och det är vad man kallar för en detalj.”

Uppskattningsvis mördades runt två tredjedelar av Europas då nio miljoner judar under förintelsen.

”Europa borde följa Rysslands exempel”

I en intervju med den antisemitiska tidningen Rivarol, som anklagar Nationella frontens nuvarande partiledare Marine Le Pen för att ”omsluta sig med judar och bögar”, hyllade Jean-Marie Rysslands agerande. Han menar att Frankrike och andra länder borde förena sig med Ryssland ”och rädda den vita rasen och de nordliga skogarnas Europa”.

”H.I.V-positiva borde isoleras”

Jean-Marie Le Pen har inte jobbat allt för aktivt för ett inkluderande samhälle. Han har föreslagit att H.I.V-positiva personer tvångsmässigt borde isoleras från samhället.

”Ebola är lösningen på överbefolkningen”

I Västafrika härjade Ebola-viruset under hösten 2014 och på bara några månader bekräftades tiotusentals smittade och döda. Medan oron ökade runtom i världen tycktes Jean-Marie Le Pen se de hela ur ett helt annat perspektiv.

”Monseigneur Ebola kan lösa (demografiexplosionen) på tre månader, sade han under ett cocktailparty fullt av journalister, och tillade att det i förlängningen skulle lösa Europas ”invandringsproblem”.

”Raserna är inte jämlika”

För de flesta klingar rasbiologi av ett mörkt arv av grov diskriminering och rasism som även undervisades i Svenska skolor under första halvan av 1900-talet. Men Jean-Marie Le Pen verkar inte motsätta sig pseudovetenskapen.

”Du kan inte förneka ojämlikheten mellan raserna, vilket jag har påvisat när jag sa att svarta är mycket bättre än vita på att springa, men vita är bättre än svarta på simning”, sa han i en intervju med franska Le Monde 2007.

”Nazi-allierad ingen förrädare”

Philippe Pétain var general i den franska armén under första världskriget, och utsågs senare till statschef för Frankrike. Under det andra världskriget blev han dock mer känd för sitt samarbete med Nazityskland som fick honom fälld för landsförräderi.

”Personligen har jag aldrig sett honom sen en landsförrädare”, säger Jean-Marie Le Pen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset