Uganda är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer. Bilden från en pride-manifestation i Entebbe, Uganda 2014.
Uganda är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer. Bilden från en pride-manifestation i Entebbe, Uganda 2014.

En 36-årig homosexuell man som 2014 utvisades till Uganda har nu beviljats visum för att få en ny asylprövning i Sverige. JO har tidigare kritiserat utvisningen.

– Jag är glad att de rättar till sitt felaktiga beslut så att de kan pröva mitt fall igen, säger mannen till Svenska Dagbladet i telefon från Uganda.

Justitieombudsmannen (JO) kritiserade i september polisen för utvisningen som skedde trots att migrationsdomstolen i ett beslut stoppat den bara några dagar innan. Anledningen var det försämrade läget för homosexuella i Uganda, där homosexuella handlingar kan ge livstids fängelse. Men polisen läste aldrig domstolens beslut. JO riktade också kritik mot Migrationsverket som registrerade beslutet för sent.

Uganda är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer. RFSL, som drivit mannens fall, ska nu hjälpa honom att betala flygresan till Sverige.

– Det finns ju inga garantier för att han får stanna men i och med att migrationsdomstolen återförvisat ärendet till Migrationsverket för att den tidigare bedömningen inte var tillfredsställande så har vi en viss förhoppning om att få ett positivt besked i den nya prövningen, säger RFSL:s ombud Stig-Åke Petersson till SvD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset