Mathias Plank (till vänster), vd för konsultfirman Dynamo, ser programmeraren Tayyab Shabab (till höger) från Pakistan som en topprekrytering. Nu utvisas Tayyab Shabab från Sverige eftersom Migrationsverket anser att hans förra arbetsgivare betalat ut för låg ersättning vad gäller pensionsförsäkring.
Mathias Plank (till vänster), vd för konsultfirman Dynamo, ser programmeraren Tayyab Shabab (till höger) från Pakistan som en topprekrytering. Nu utvisas Tayyab Shabab från Sverige eftersom Migrationsverket anser att hans förra arbetsgivare betalat ut för låg ersättning vad gäller pensionsförsäkring.

En miss från en tidigare arbetsgivare startade hjulen i en obönhörlig byråkrati. Systemutvecklaren Tayyab Shabab är hett eftertraktad på den svenska arbetsmarknaden. Han har fast jobb, bostad och en dröm om en framtid i Sverige. Om tre veckor måste han lämna landet.

I en växande bransch som skriker efter arbetskraft är Tayyab Shabab högvilt. Det har gått fort för den 27-årige programmeraren från Lahore i östra Pakistan. Han kom till Sverige 2013 som student för att ta en mastersexamen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Knappt ett år senare fick han jobb som mjukvarudesigner på ett svenskt företag och i våras rekryterades han av Dynamo, en konsultfirma i Stockholm som utför uppdrag åt kunder som Apple, Spotify och Ikea.

"En bra framtid"

I juli lade Tayyab Sahbab upp en länk på sin Facebook-sida: En artikel från tidningen Independent där det berättas att Sverige har utsetts till "det bästa landet på jorden".

Om tre veckor måste han och hans hustru lämna landet.

En byråkratisk teknikalitet gör att Migrationsverket inte förlänger hans arbetstillstånd.

– Jag kom till Sverige för att jag såg en framtid här. Jag ser en bra framtid här. Hemma i mitt eget land är situationen inte bra, säger Tayyab Shabab när TT träffar honom på kontoret där han jobbar.

Enligt svensk lag ska en arbetstagare från ett land utanför EU ha samma villkor och försäkringar som en svensk som är anställd enligt kollektivavtal. Migrationsverket anser att Tayyab Shababs förre arbetsgivare har gett honom för låg ersättning vad gäller pensionsförsäkring.

Det kompenserades med högre lön, men inte tillräckligt för att motsvara en kollektivavtalsenlig tjänstepensionsförsäkring, enligt Migrationsverket.

– Jag är inte arg på min förre arbetsgivare. Så fort jag fick beskedet från Migrationsverket ringde jag honom och han har försökt ställa allt till rätta. Jag tycker inte att han har gjort något fel, utan jag tycker att det är fel på systemet, säger Tayyab Shabab.

"Hindrar expansion"

Dynamos vd Mathias Planck beskriver Tayyab Shabab som "en av de vassaste utvecklarna i Sverige" och kallar hans kompetens för "nästintill unik". Företaget har anställda från 25 länder och växer snabbt. Just nu rekryterar Dynamo fem eller sex nya utvecklare varje månad.

– Det här hindrar vår expansion. Det behövs utvecklare i den här industrin, men det blir svårt att hitta bra folk när vi har sådana här problem med myndigheterna, säger Mathias Planck.

Följer lagen

Det är beklagligt att enskilda drabbas av arbetsgivares misstag, enligt Migrationsverket. Samtidigt måste myndigheten följa lagen.

– Systemet bygger på att arbetsgivare ska uppfylla sina åligganden. Tyvärr så blir ju effekten när det blir såhär att det är arbetsgivaren som felar men arbetstagaren som får ta den största smällen, säger Fredrik Martinsson, rättslig expert vid Migrationsverket.

Den som nekas arbetstillstånd kan när den lämnat landet direkt göra en ny ansökan. Men dagens handläggningstider innebär ofta lång väntan.

Dynamos vd har nu anlitat en advokat som ska hjälpa Tayyab Shabab och hans fru Komal att överklaga Migrationsverkets beslut.

– Vi menar att alla villkor för arbetstillstånd har varit uppfyllda hela tiden. Migrationsverket har en tendens att leta efter petitesser, säger advokaten Tobias Öd.

Claudio Bresciani/TT
"Jag vill se en framtid i Sverige", säger Tayyab Shabab, systemutvecklare från Pakistan, som arbetar på det svenska företaget Dynamo. En miss från Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare gör nu att han och hans hustru riskerar att utvisas från Sverige.
Claudio Bresciani/TT
Tayyab Shabab, tillsammans med Mathias Plank, vd för Dynamo där Tayyab Shabab arbetar som programmerare. Han och hans fru utvisas från Sverige eftersom hans förre arbetsgivare har gjort en miss vad gäller Tayyab Shababs pensionsförsäkring.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset