Det var varmare i december än vad det är nu i juli på flera platser i landet.
Det var varmare i december än vad det är nu i juli på flera platser i landet.

Soldyrkaren har blivit besviken så här långt i sommar, och med all rätt. I dag är det kallare än vad det var i vintras på flera håll i landet.

Juni var som bekant kallare än vanligt i år, men det är ingen historiskt kall juni vi upplevde. Enligt statistik från SMHI var det kallare på många ställen i landet i juni månad så sent som 2012. Däremot svängde vädret det året och under juli månad låg temperaturen i stället en bit över medel. Det är dock inte konstigt om hoppet om sol och bad börjar överge vissa personer i landet.

– Det har varit en usel inledning på sommaren, det kan man ju säga. Men långtidsprognosen visar att det kommer bli en varmare avslutning. Och tittar man på hela året från januari och framåt ligger vi fortfarande på plus i och med den milda vintern. Så det är för tidigt att säga nu om det blir rekordkallt i sommar, säger Martin Hedberg, meteorolog på vadercentralen.se.

Lågtrycken sänker sommarhumöret

Och värmeböljan som drog in över Sverige så sent som förra veckan vittnar om att det kan gå väldigt snabbt i väderomställningen, även om det ibland kan kännas hopplöst, säger Martin Hedberg.

– Det kan slå om väldigt snabbt till att bli högsommar och värmebölja, och det är fortfarande många veckor kvar på sommaren så det kan komma ett snabbt omslag. Man ska inte ge upp.

Men med temperaturerna som råder nu, mitt under perioden som ska vara högsommar, så är det lätt att rentav glömma bort att det faktiskt är sommar.

– Med tanke på hur mild vintern var så skulle det inte förvåna mig om det finns platser i landet där det är kallare nu mitt i högsommaren än vad det var under senaste vintern.

Och visst var det så. I november 2014 var det till exempel varmare i Stockholm än det är i dag (fredag). Då var det 13,2 grader den 2 november, jämfört med dagens 11-12 grader. Och vid mätstationen i Storlien nära Åre mättes 3,8 grader upp under fredagen, medan det den 4 december 2014 var 5,6 grader på samma plats.

Hunden höll på att dö i varma bilden – då krossade polisen rutan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset