Höstvärmen är över – i veckan väntas snökaos och minusgrader. ”Har du inte bytt till vinterdäck så ska du låta bilen stå”, säger meteorologen.

Under helgen har nästan hela landet bjudits på strålande höstväder. Men nu kommer bakslaget. I veckan slår vintern till, med snö och minusgrader.

– Det kommer att komma en hel del regn och snö, och det kan vara ganska stora mängder. Det ser ut att vara främst under tisdagen, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

►LÄS MER: Dags att byta till vinterdäck – så gör du

Den stora nederbörden kommer att falla ut som regn i delar av landet, men i kombination med lägre temperaturer kommer stora delar även att drabbas av snö.

– Det kommer att kunna ställa till en del problem i trafiken. Om inte under tisdagen så under onsdagen och torsdagen. För då blir det kallare.

Från Dalarna och uppåt är det sannolikt med snöbyar, och det plötsliga väderskiftet kan ställa till det för både biltrafik och kollektivtrafiken, tror meteorologen. Eftersom det fortfarande är mjukt i marken kan snöfallet leda till att träd välter omkull, men den största varningen utfärdas till den som fortfarande kör med sommardäck.

– Folk som inte har satt på vinterdäck bör inte använda sina fordon då. För det kommer att bli problem helt enkelt, säger Martin Hedberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder