Vägarna gjuts av plast och är ihåliga för att kunna dra rör och ledningar.
Vägarna gjuts av plast och är ihåliga för att kunna dra rör och ledningar.

Vägarna ska gjutas av plast återvunnen från haven, säger det nederländska företaget VolkerWessels som kan få klartecken att testa tekniken i Rotterdam.

Lukten av blöt asfalt, djupa potthål som förstör dina däck och stenskott till höger och vänster. Kör du bil eller cyklar känner du sannolikt igen dig, men det skulle kunna bli historia.

Ett byggföretag i Nederländerna vill börja bygga vägar av plast som återvinns från haven. Tekniken sägs göra vägbygget snabbare, eftersom blocken gjuts på förhand och transporteras till den plats de behövs. På så sätt behövs mindre tid till vägarbete.

Ny teknik kan göra det omöjligt att vara anonym på nätet

Vägarna skulle också bli mindre underhållskrävande, mer vädertåliga (de skulle klara –40 till +80), betydligt mer hållbara – och – de kan enkelt flyttas eftersom de är konstruerade i gjutna block.

Vägarna skulle också ha en ihålig kärna som lämpar sig för att dra rör, kablar och andra ledningar genom, berättar företaget VolkerWessels för The Guardian.

Nästa steg för prototyoen är att test den i ett laboratorium för att se till att de är säkra i hala förhållanden. Företaget hoppas kunna lägga den första, gjutna, återvunna plastvägen inom tre år.

Aldrig mera strömlös – snart kan du ladda mobieln via wifi

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset