Mussie Tsegai kan inte sova om nätterna och har tvingats slänga alla sina möbler sedan vägglöss har tagit över hans hem. – De kommer fram på natten och biter mig, säger han.

Mussie, 39, är trött när Metro når honom. Han har knappt sovit en blund inatt på grund av skadjuren som springer runt i lägenheten på Jökelvägen 39 i Gävle, något som Gefle Dagblad var först med att skriva om.

– Jag vaknar flera gånger om nätterna av att de suger blod från mig och kryper längs golvet. Inatt vaknade jag klockan tolv, klockan ett och två på natten. Fem imorse gick jag upp, jag orkade inte mer, berättar han för Metro.

För två år sedan flyttande han in i bostaden, då såg han bara skadedjuren ibland. Men under de senaste åtta månaderna har de fullständigt invaderat hans hem. Så fort det blir mörkt kryper de fram.

– Det kryllar upp ur golvspringorna och tar sig in i möblerna och kläderna. Nu har de till och med hittat till badrummet, säger han.

Enligt Anticimex rör det sig om vägglöss men grannar som Metro talat med har även berättat att de ofta ser så kallad timmerman, skalbaggar krypa i bostadshuset. Mussie har blivit tvungen att slänga alla sina möbler. En tv och en madrass som han sover på är det enda som finns kvar i den kala lägenheten.

– Det är inget hem längre, bara ett tak över huvudet, säger Mussie som numera ofta sover över hos kompisar eller tar en tupplur på högskolan där han pluggar.

I ett desperat försök att hålla ohyran borta har han tejpat för alla lister och skarvar mellan golvet och väggen. Varje gång han drar bort tejpen är baksidan full med skadedjur som fastnat. Redan för ett halvår sedan anmälde han ohyran till hyresvärden Gavlegårdarna för första gången. Sedan dess har han kontaktat dem flera gånger och påtalat problemet.

– Men de händer ingenting och de ringer aldrig tillbaka till mig fastän de lovat, säger han.

Elisabeth Lindgren, Gavlegårdarnas förvaltare i området, menar att det inte stämmer. De har fått in två anmälningar från Mussie, en i mars och en i april, som de tar på största allvar. Han är inte ensam om ohyra på Jökelvägen därför har de även kontrollerat samtliga lägenheter i bostadshuset.

– Vi har skickat dit saneringsföretaget Nomore för att få bort lössen. Men det är inte ovanligt att det krävs flera besök för att de ska försvinna, säger hon och tillägger:

– Det är inte bara vi utan den här typen av ohyra ökar i hela Sverige.

Har ni erbjudit Mussie någon annanstans att bo under tiden som saneringen pågår?

– Nej inte vad jag känner till. För att saneringen ska vara så effektiv som möjligt krävs det att en person bor där, annars går vägglössen i dvala tyvärr.

►LÄS MER: Anders och Sara har haft löss i sju månader

►LÄS MER: Vet du vilka godisar som innehåller löss?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset