Protestanter utanför rättssalen.
Protestanter utanför rättssalen.

Efter ett beslut i högsta domstolen är nu samkönade äktenskap lagliga i hela USA. Och efter att en tjänsteman vägrat utfärda äktenskapslicens till samkönade par hamnar hon nu i fängelse.

Under torsdagen tvingades en domare i amerikanska Kentucky sätta en tjänsteman i fängelse. Anledningen till detta är att hon konsekvent vägrat utfärda äktenskapslicenser till samkönade par. Det skriver nyhetsbyrån AP.

”Guds moraliska lag står i konflikt till mitt jobb. Du kan inte separeras från någonting som finns i ditt hjärta och din själ”, sa kvinnan till domaren.

► LÄS MER: Irland sa ja till samkönade äktenskap – så här ser det ut i världen

Sedan den 26 juni är samkönade äktenskap lagliga i hela USA, efter att högsta domstolen delgivit ett beslut om att ett förbjud bryter mot landets grundlag, någonting som mött både lyckorop och kritik.

Domaren ska enligt AP inte haft något annat val än att sätta kvinnan i fängelse, eftersom böter i sig inte skulle få henne att ändra sig. Hon eskorterades ut ur rättssalen till hurrarop från hundratals människor som samlats utanför för att protestera.

Enligt domaren skulle det vara mycket farligt att göra annat i situationen, då det i praktiken skulle sätta en standard som säger att en individs åsikter skulle stå över ett lands lag.

► LÄS MER: Samkönade äktenskap i hela USA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik