Bra, men alldeles för lite. Kommunsektorn vill ha mer än de tio miljarderna som regeringen utlovar för bättre välfärd.För många kommuner kommer pengarna snarare användas till att stoppa uppsägningar.

I statsbudgeten får landets kommuner och landsting tio miljarder kronor från statskassan. Enligt regeringen ska de nya resurserna ge bättre välfärd, bland annat mer personal i skolor och äldreomsorg.

Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är förstås glad åt budgetförstärkningen, "även om de pengarna inte på långt när kommer att räcka till allt som det kan låta ibland", som SKL:s ordförande Lena Micko (S) uttrycker det.

Läget är väldigt olika i kommunerna. I vissa handlar det säkert om fler anställda, enligt Micko.

– I andra räcker det till att behålla den kvalitet som finns i skolan och äldreomsorgen, och i andra för att inte behöva säga upp medarbetare, säger Lena Micko.

Hur många kommuner som inte kommer att få ekonomin att gå ihop, är svårt att svara på enligt henne, men det handlar om "väldigt många".

TT: Krävs det skattehöjningar?

– Svårt att veta, kanske på vissa håll, säger Micko.

En stor osäkerhetspost är regeringens aviserade besparing på området ensamkommande barn, med lägre ersättning till kommunerna. Här är viktigt att staten följer kostnadsutvecklingen, enligt Lena Micko.

– Vi tror inte att man kommer att kunna ställa om överallt. Då kommer man behöva att följa upp det, kanske redan i vår, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset