Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Vibliotek.

Vibliotek

Betyg: 2/5

Längs med kanalen i Malmö har det satsats stort det senaste åren och ett nytt stråk med restauranger, flest i konceptformat, har etablerat sig i det som benämns stadens nya matkvarter. I den lokal som tidigare sålt skandinavisk design och heminredning har en spanjor, sedan april månad, etablerat sig. Krögarna bakom, en spansk-svensk duo, beskriver själva på sin hemsida att de ämnar sprida den spanska kulturen på alla sätt.

Det visar sig redan när vi gör entré och möts av ett glatt hola bakom den generösa svartvita bardisken som fortsätter en bra bit in i lokalen med stjärtrum för många. Väggarna längs ena sidan är fyllda från golv till tak med viner ur dryckeslistan blandat med spanska delikatesser som gästerna kan köpa med sig hem. Här kan man med fördel damma av sin gamla skolspanska när beställningen ska göras då hela personalstyrkan, förutom svenska, talar världens andra största språk. Bueno.

Menyn bjuder in till tapas, risrätter, charkbrickor att dela och den spanska köksträdgården där grönsakerna fått generöst utrymme. Det gillas. Med en god sangria framför oss, som är välbalanserad och inte alltför söt, som den ofta tenderar bli, beställer vi in ett antal rätter. Den friterade bläckfisken och kroketterna med en alltför tung ostfyllning, utan smak, ställs snabbt åt sidan. Bläckfisken är inte färdig i sin frityr och den goda aiolin med mycket smak av citron, räddar ej upp. Äggpintxo, äggula inbakad i smördeg är frasigt fin i tuggorna men smaksättning hade önskats och förhöjt. Den spanska bondomeletten är torr och kompakt och lämnas nästintill orörd. Bättre blir det när tonfisk med piquillopaprika, olivpasta och tångbröd ställs ner. En välbalanserad smårätt där tonfisk och paprika blandas upp väl med sältan från olivpastan och god spansk fruktig olivolja. Lika glada blir vi för den mycket friska gazpacho med hög smak av grönsaker där tomat utmärker sig bäst. Den ryska salladen, vanligt inslag på tapasbarer och snyggare i spanskt uttal; ensalada rusa , saknar både sälta och krämighet. Dryckeslistan omfattar spansk öl, en handfull vita och röda spanjorer och argentinare samt den obligatoriska cavan. En ekologisk röd cabernet sauvignon med inslag av björnbär, choklad och vanilj sköljer ner maten och fungerar helt ok som allround vin.

Vibliotek andas mer mötesplats än restaurang. Generösa utrymmen för många uppblandat med spansk kultur i både mat, dryck, inredning och språk bjuder in till kontinentaltrivsamhet. Det är härligt att se en nästan fullsatt lokal en vanlig vardagskväll i city. Mindre uppskattat är själva maten där det krävs mycket mer omsorg och finess i både råvara, smak och tillagning. I väntan på förbättring fungerar en charkbricka och ett glas cava i goda vänner eller kollegors lag. Intas med fördel på den generösa uteserveringen med plats för många när solen vågar visa sig igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset