Clara Grabe tipsar om vad som passar att dricka på skidresan.
Clara Grabe tipsar om vad som passar att dricka på skidresan.

Nu väntar alla skolbarn på att det ska bli sportlov. Bilen ska packas full av skidor, pulkor, varma kläder och goda drycker. Här kommer tipsen till fjällresan.

Vin till grytorna
2016 Senda de las Rochas, Manchuela, Spanien, nr 2156, 100 kr, 750 ml, 13 % alkohol, eko
Fjällen för mig är stark förknippat med alla möjliga sorters grytor som renskavsgryta, bolognese, boeuf bourguignon och chili con carne. Oavsett vilket långkok du gör är det gott med ett mustigt, fruktigt och kryddigt rött vin. Det här är en nyhet på Systembolaget från den mellersta delen av Spanien. I denna varma del av landet odlas en druva som heter Bobal på hög höjd. Högt upp blir temperaturen lägre på natten och klimatet är torrt.

LÄS MER: 6 drycker från södra halvklotet

Ölen för alla ski bums
Kona Big Wave, Golden Ale, USA, nr 89056, 22 kr, 355 ml, 4,4 % alkohol
Bryggeriet Kona Brewing på Hawaii skapade den här ölen för att den skulle vara perfekt att dricka efter en dag ute på vågorna. Men att surfa på vågor eller ta sig ner för berget på snowboard eller skidor har ändå någon koppling och det här är den perfekta ölen efter en dag i backen. Den är krämig, lätt, fruktig och mjuk. Vissa tycker kanske att den saknar beska men jag tycker att den har perfekt balans för sin stil. Drick den väl kyld.

Ett kilo äpplen blir en halv liter must
Äppelmust Aroma, Englamust, Sverige, eko, 38,95 kr, 500 ml, alkoholfri, mathem.se
Englamust är ofiltrerad och färskpressad must på äpplen som vuxit i närheten av Båstad i Skåne. När det är kallt ute är det väldigt gott att värma äppelmusten, gärna tillsammans med kanel, kardemumma, honung och stjärnanis. Låt musten sjuda med kryddorna en stund, dra bort den från plattan och låt den stå några minuter till innan du silar och serverar varm. Det går bra att spetsa musten med lagrad rom eller calvados om man vill.

Digestif framför öppna spisen
Grönstedts Trippelask, Sverige, nr 387, 399 kr, 3*200 ml, 40 % alkohol
Varför inte styra upp en liten cognacsprovning framför brasan i fjällstugan? Grönstedts har släppt en ask med tre olika sorter. Det är en rolig idé att kunna prova VSOP, XO och EXTRA bredvid varandra. De olika beteckningarna visar på cognacens ålder och går från snittålder på cirka åtta år för VSOP till 25 år för EXTRA. Ett extra litet termostips; häll en skvätt VSOP i varm choklad och värm dig i dubbel bemärkelse ute i backen.

Värmande vin
Dufvenkrooks Original, Sverige, nr 96009, 87 kr, 750 ml, 15 % alkohol
I Sverige är glögg väldigt förknippat med advent och jul men åker man skidor i Alperna är det inte alls märkligt att ta en kopp glühwein i backen. Det är i princip samma sak som glögg så om du har en flaska kvar sen julen, ta med den upp till fjällen. Om inte, våga bryta alla regler och köp en ny. Dufvenkrooks är väldigt klassisk i sin kryddning och smakar kryddnejlika, kardemumma, torkad frukt, pomerans och ingefära.

Bärs till bastun
Jämtlands Bärnsten, lager, Sverige, nr 1307, 19,90 kr, 330 ml, 5 % alkohol
Jämtlands bryggeri startade för drygt 20 år sedan med syftet att ta fram en öl till Storsjöyran, den fick namnet Jämtlands President. Nu gör bryggeriet många olika ölsorter och Bärnsten är den perfekta ölen för bastun. Den har en maltig smak med citrustoner och honung i doften. Den är lätt att dricka men också väldigt god. Håll ölen väl kyld, ta med den in i bastun och låt musklerna som fått jobba i backen eller spåret slappna av.

LÄS MER: 6 dryckestrender som varit och kommer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset