1 600 kr. Acne.
1 600 kr. Acne.

En skjorta är lika självklar i basgarderoben som däcken på en bil. Metros moderedaktör guidar dig till den rätta skjortan – både i jobbet och till vardags.

1 600 kr. Acne.
1 400 kr Hartford
749 kr. Ben Sherman.
899 kr Filippa K
999 kr Gant Rugger
399 kr Jack & Jones.
599 kr Zalando

Att vi män gillar skjortan råder det ingen tvekan om. Skjortan är det plagg som är minst säsongsbetonat och det finns vissa modeller som är mer passande än andra. Den vita skjortan är alltid att räkna med, vid alla tillfällen, men det krävs variation. Att köpa färre och bättre är en väg jag att gå men satsa istället på bygga upp en bred skjortgarderob i olika färger och öka antalet skjortor – då de behöver tvättas oftare än andra plagg eftersom de bärs närmast huden. 

Välj skjortor som har olika användningsområden och är lika passande till ett par lediga jeans och en collegetröja som till en marinblå kavaj och ett par mer uppstyrda byxor. I höst dominerar det printade mönstret på skjortorna men syna sömmarna och välj ett mönster som får dig själv att hamna i centrum före din skjorta. Den välkända button-down skjortan med två knappar i kragen gör sig bäst som den är, utanpå eller istoppad byxorna, till en något mer ledig klädsel.

Bär du kostym i jobbet eller vid finare tillfällen är en skjorta utan knappar i kragen det stilsäkraste alternativet. Enfärgade och randiga skjortor ger ett mer formellt intryck. Mörka färger gör sig bättre på hösten och här tycker jag det är stiligast att tänka i olika nyanser av blått, svart, grått och mörkgrönt. Sträck på dig och låt skjortan göra jobbet.

Martin Hansson bloggar på Metromode

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset