Sill, färskpotatis och så en nubbe förstås. En klassiker på midsommarbordet. Metros dryckesexpert Clara Grabe guidar dig till rätt dryck till sillen.

Krydda din egen snaps

Brännvin Special, nr 139, 175 kr, 700 ml, 30 % alkohol

Jag brukar göra snaps till midsommar och jul. Jag vet att vissa finsmakare inte håller med mig nu men jag tycker att hemligheten är socker. Sötman maskerar spriten en aning och får även de som inte brukar tycka om ren sprit att uppskatta en nubbe till sillen. Min favoritkryddning till midsommar är citronskal, rosépepparkorn, anis och fänkålsfrön. Låt spriten dra med mängder av kryddor över natten. Sila ner i en flaska eller bunke! Smaka av och tillsätt sockerlag efter eget tycke. Servera kyld. Skål!

För den bittra typen

Herr Berntsons Besk, Snälleröds, Sverige, nr 87101, 214 kr, 500 ml, 38 % alkohol

Personligen är jag inte så förtjust i beska snapsar men jag tycker att Snälleröds lyckas med sin kryddning i Herr Berntsons Besk. Kryddade brännvin togs från början fram för att de påstods ha medicinsk effekt. Malört som används i beska snapsars kryddning ska enligt historien ha positiva effekter på magåkommor och användes redan i antikens Rom och Egypten i det syftet. Sant eller inte, vem vet? Men efter sill, ägg, lax, potatis och allt annat på bordet är det kanske inte fel med något för magen…

Kryddig och rivig utan alkohol

Fentimans Ginger Beer, Storbritannien, nr 1963, 22,50 kr, 275 ml, 0,5 % alkohol

Ginger Beer är en dryck på ingefära och socker med kolsyra som passar perfekt som alkoholfritt alternativ om man vill ha något kryddigt och lite rivigt. Smaken är söt och har förutom ingefärstoner inslag av chili och citrus. På samma sätt som kryddorna och alkoholen i snaps bryter av och neutraliserar smaklökarna under måltiden så fungerar Ginger Beer med hettan från ingefäran på liknande vis. Det behövs något som skär igenom den feta maten och förbereder oss för nästa tugga.

Livets vatten

Aalborg Jubilæums Akvavit, Danmark, nr 178, 249 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Många slänger sig med ordet akvavit utan att egentligen veta vad det innebär. Akvavit är sprit kryddad med kummin och/eller dill som innehåller minst 37,5 % alkohol. Namnet akvavit kommer från aqua vitae och betyder ”livets vatten”. Aalborgs akvavit är kryddad med dill, kummin, koriander och citrus. De friska smakerna från kryddningen gör att den passar allra bäst till fisken på bordet. Njut av en nubbe Aalborg till matjessill, gravad lax och gubbröra. Om det blir något kvar i flaskan passar den perfekt till smörrebröd längre fram i sommar.

Hantverksnaps

Gnesta Snapsen, Sverige, nr 86511, 171 kr, 350 ml, 37,5 % alkohol Frisk och kryddig snaps med smak av dill och citron. Den kryddningen gör att snapsen passar bäst till lättare rätter av fisk och skaldjur som kräftsill eller om man vågar bryta regler och slänga in en skagenröra på midsommarbordet. Gnesta Bränneri gör sin egen vodka som blir basen i de olika snapsarna. Gnestasnapsen är en småskalig produkt som säljs i lokala Systembolag nära bränneriet men den går att beställa till alla olika butiker i Sverige. Får du inte tag i den tills imorgon funkar den även till sill-luncherna resten av sommaren.

Det blir ingen midsommar utan O.P.

O.P. Andersson Aquavit, nr 42, 264 kr, 700 ml, 40 % alkohol

O.P. Andersson är så starkt förknippad med svenska högtider så jag tror knappt att det blir en midsommar utan. Det är inte bara min favorit bland snapsar utan även en av de mest sålda i Sverige så någonting rätt gjorde helt klart Olof Peter Anderssons son när han lanserade denna akvavit år 1891 som en hyllning till sin far. Den är klassiskt kryddad med kummin, anis och fänkål och passar verkligen till de lite mer smakrika rätterna som varmrökt fisk, Västerbottenpaj eller lagrad ost på kumminkryddat knäckebröd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset