Ett land i kris. Ett litet nazistiskt huliganparti jagar motståndare och minoriteter på gatorna. Så fördjupas krisen och de gamla maktpartierna kollapsar. Plötsligt drar partiet in med hakkors och Hitlerhälsningar i parlamentet, med ungefär 7 procent av väljarna bakom sig.

Tyskland 1924 – men också Grekland i söndags. Parallellen har dragits av många, och tyvärr är den befogad. Gyllene gryning, som partiet heter, kallar sig ”nationella socialister” och står för en aggressiv rasism och antisemitism. I partihögkvarteret står Mein Kampf på en prominent plats och en ledande företrädare förespråkar landminor längs gränsen mot Turkiet, mot illegala invandrare. Det finns en skillnad mot dåtidens nazister: I dag vet vi vad nazismen innebär. Det visste inte tyskarna 1924.

Det var inte det enda ekot från det förflutna i söndagens val. Ett kommunistiskt parti, som fortfarande hyllar Sovjetdiktaturen och använder hammaren och skäran som symbol, fick 8,5 procent. Om man inkluderar det mer moderata Syriza, som är en koalition av flera små vänsterpartier, bland andra kommunistiska, fick partier som använder sig av en hakkorsvariant eller av hammaren och skäran, var tredje röst i valet.  

Hur ska man förstå att så blodsbesudlade ideologier återuppstår i ett EU-land 2012? Är 7 procent av grekerna nazister? Knappast. Det här valet handlade inte om extremisterna, utan om de maktbärande, som svikit väljarna så fullständigt att dessa har letat alternativ även i kloakerna. 

Regeringspartierna – socialisterna och konservativa Ny demokrati – fick bara 32 procent sammanlagt, en nedgång med otroliga 45 procentenheter. Det är en välförtjänt stjärnsmäll. Socialisterna förfalskade den ekonomiska statistiken inför millennieskiftet för att föra in landet i euron, bland annat med hjälp av amerikanska investmentbanker. När Ny demokrati fick regeringsmakten ljög partiet gång på gång om storleken på budgetunderskottet. Samtidigt lånade de allt mer av utlandet för att köpa röster och ge sken av att konkursboet var i utmärkt skick. 

Det är två korrumperade partier som har ljugit för folket och skuldsatt det över öronen. Nu låter de folket betala priset med höjda skatter och sänkta utgifter, pådrivna av ett EU som tar rollen som översittare. För tre år sedan fick Gyllene gryning bara 0,29 procent av rösterna. Det som har hänt sedan dess är inte att grekerna har blivit nazister, utan att de har förstått att de bedragits av alla de har trott på. Ekonomin har kollapsat och varannan ung grek är arbetslös. Desperata människor gör desperata saker.

Det betyder att väljarna inte är onda. Det är en tröst. Men det är också olycksbådande. Det betyder att det som inte fick hända kan hända igen – i andra europeiska länder där krisen fördjupas och eliter sviker.

+ Googles förarlösa bil har fått registreringsskylt i USA. Snart kan du ta en tupplur medan du kör till jobbet.

Från den 1 maj lagras information om vem du har ringt och mejlat och när du loggat in på internet – och varifrån.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset