Socialdemokraterna ökar mest efter valet.
Socialdemokraterna ökar mest efter valet.

Socialdemokraterna går framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning. Partiet ökar med 2,2 procentenheter. För de övriga partierna handlar det om mindre förändringar.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tappar jämfört med valresultatet enligt SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar. Förändringen hos de övriga partierna är inte statistiskt säkerställda.

Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som går från 28,2 till 30,5 procent. Sverigedemokraterna ökar från 17,5 till 18,3 procent.

LÄS MER: Busch Thor vädjar till C och L: ”Kom hem till Alliansen”

Rödgröna växer

Avståndet mellan det rödgröna blocket och Alliansen har samtidigt ökat. Hade det varit val i dag hade de rödgröna fått 42,9 procent av rösterna medan Alliansen fått 37,5 procent. Det är en skillnad på 5,4 procentenheter – i valet var skillnaden 0,5 procentenheter.

Både Miljöpartiet och Liberalerna balanserar på riksdagsspärren i den nya mätningen. Miljöpartiet får 4 procent och Liberalerna 4,3 procent. Kristdemokraterna backar med 0,9 procentenheter och får 5,4 procent.

SCB:s stora mätning kan påverka regeringsförhandlingar som just nu pågår.

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 9 procent i november 2018.

LÄS MER: Talmannens verktygslåda – från sondering till extraval

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik