Klockorna som stjäls är ofta exklusiva och dyra.
Klockorna som stjäls är ofta exklusiva och dyra.

Polisen har sett en markant ökning av klockstölder runt Stureplan i Stockholm. Gärningsmännen slår till nattetid och beskrivs som stiligt klädda män. – Han började skoja med mig och var väldigt trevlig, säger Carl-Johan, 31, som blev utsatt för ett rånförsök.

Stölderna sker på ett likartat tillvägagångssätt. Det är oftast två till tre propert klädda män som går fram till offret och börjar prata medan en tredje gärningsman ställer sig en bit bort och vaktar.

– I bland gör någon av gärningsmännen ”high-five” eller hälsar genom att ta i hand. De kan också be om en vägbeskrivning någonstans. De är skickliga på att ta klockan och i bland upptäcker brottsoffret att klockan är borta först efter att brottet skett, säger Helena Henriksson, chef över rångruppen i polisområde Stockholm city i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Det händer också att en man går fram och pratar medan en annan dyker upp bakom offret och griper tag i armen som personen bär klockan på. Ofta sker stölderna på kvällar och nätter när personer är på väg hem efter att ha varit ute på krogar runt Stureplan. Klockorna som stjäls är ofta exklusiva och dyra.

LÄS MER: Polisen: Så får du tillbaka din stulna cykel

För en månad råkade Carl-Johan ut för ett rånförsök. Han hade druckit några öl med två vänner och skulle ta tunnelbanan hem från Östermalmstorg till Gärdet. Innan hann hunnit gå ner i tunnelbanan kom en man i hans ålder fram till honom och började prata.

– Han var väldigt trevlig och började skämta med mig. Plötsligt blev han lite fysisk och skulle lattja och tog tag i mina armar. Då kände jag att han hade knäppt upp min klocka på handleden, säger Carl-Johan till Metro.

Carl-Johan reagerade direkt och frågade vad han höll på med.

– Då började han att springa därifrån. Jag kutade efter samtidigt som jag ringde polisen, men han försvann innan jag hann ifatt honom.

Gärningsmannen stack inte ut varken i klädsel eller utseende, enligt Carl-Johan.

LÄS MER: Polisen varnar för de nya kyrkogårdstjuvarna​

Enligt polisen beskriver offren gärningsmännen som stiligt klädda män som smälter in bland krogarna runt Stureplan. Polisen uppmanar nu alla att vara vaksamma när de rör sig ute på kvällarna.

– I den mån det är möjligt tycker jag att man kan försöka undvika att visa upp sin dyra klocka när man är ensam ute sent på natten. Men kom ihåg att ansvaret för ett personrån alltid ligger hos den som begått brottet – inte hos dig, säger Helena Henriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott