Metro har från och med i dag en ny form. Plocka upp en papperstidning och låt oss veta vad du tycker, hälsar chefredaktör Staffan Erfors.

Som redaktör för en tidning påminns du ofta om hur engagerade läsarna är i din produkt och hur ogärna de ser att tidningen byter skepnad alltför kraftigt – nåde den som rör deras nyheter!

Därför är det en grannlaga balansgång att modernisera en tidning, man får fräscha upp och ändra, men inte för mycket.
I tidningen du håller i din hand ser du vad jag menar. Ny modern form och borta är den gröna färgen i logotypen. Vi bytte färg på Metro.se för några månader sedan och nu följer pappret efter. Den nya färgen är även den åt det gröna hållet, fast lite piggare om du frågar mig.

Varför har vi då gjort om Metro?

Av flera anledningar. Det händer mycket i tidningshuset Metro. Vi har nya ägare och en ny energi på redaktioner och avdelningar – vi vill gärna att det ska synas i det vi kommunicerar till våra läsare och annonsörer.

Men det var också på tiden. Papperstidningen har sett likadan ut länge och formen har delvis luckrats upp med tiden.

Men, som jag nämnde, läsare är ett känsligt släkte och därför är det min förhoppning att ni kommer känna er hemma ändå. Som du kanske minns fick fredagstidningen nyligen ett formlyft och blev tydligare, lite luftigare och mer ordning och reda – det uppskattade ni läsare och det har vi tagit med oss. Även om vi har förändrats och moderniserats har vi utgått från Metros befintliga typsnitt i en annan mix.

Tidningens omgörning har skett här hos oss med redaktionella krafter till stor del. Den rutinerade formgivaren John Bark har lett formarbetet och i teamet har Niklas Wennergren och Fredrik Tideman och tidigare Viktor Ander ingått.

Men det är inte bara formen som fräschats upp.

Den största förändringen är vår temaindelningen för varje veckodag. Från måndag räknat kör vi ”Karriär”, ”Familj”, ”Mode”, ”Tech” och ”Helg”. Vi har även skapat en tydlig nyhetsstart på sidan 4 och 5. Där är formen lite kraftfullare med mer svärta för att understryka aktualiteten.

Mejla mig gärna era synpunkter på [email protected] Hoppas ni gillar vad ni ser!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset