Männiksor samlas med paraplyer i regnet på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees welcome".
Männiksor samlas med paraplyer i regnet på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation till stöd för flyktingar under parollen "Refugees welcome".

Omkring 15 000 människor har samlats till flyktingmanifestationen på Medborgarplatsen i Stockholm. "Det är viktigt att lyssna till civilsamhället", säger Eskil Engström från Grön ungdom.

Aron Andersson

Enligt en polis på plats rör det sig om omkring 15 000 människor.

Aron Andersson

Bland talarna fanns representanter för organisationer som Svenska freds och Röda korset, men även statsministern Stefan Löfven.

Alla ungdomsförbunden förutom SDU står bakom manifestationen, liksom en lång rad organisationer. 

En polis på plats uppskattar att det rör sig om cirka 15 000 deltagare, enligt Metros utsände på plats. Många har med andra ord trotsat vädret och begett sig till demonstrationen.

Eskil Engström från Grön ungdom, en av arrangörerna, skrev inför manifestationen på Facebook: "Hursomhelst tänker vi att stå ute i regnet är det minsta vi kan göra för våra medmänniskor i nöd."

►LÄS MER: Insamling till flyktingar har dragit in tre miljoner: "Fullständigt otroligt"

På Facebook har nära 30 000 människor skrivit att de ska komma.

Statsminister Stefan Löfven talade på manifestationen:

– Miljoner människor är på flykt undan fasanfull terror. Det är personer som du och jag, de flyr undan med barn i famnen och på vägen riskerar de sina liv i lastutrymmen och i sjöodugliga båtar. Alla klarar sig inte. Alan, tre år, sköljdes upp på stranden. Att hans liv slutade så ska ingen behöva uppleva. Jag sörjer alla barn som dör i krig och terror, säger Löfven.

►LÄS MER: 11 000 islänningar på Facebook: Vi kan ta emot varsin flykting

Löfven underströk att tillsammans kan man klara av flyktingkrisen. Men att det måste finnas ett tvingade omfördelningssystem för att ta emot flyktingar, skriver TT.

– Alla måste ta sitt ansvar. Men det räcker inte. Europa måste ta sitt svar, säger han.

Det europeiska samarbetet kom ur andra världskriget.

– Nu måste vi bestämma oss vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa tar emot flyktingar. Mitt Europa bygger inte murar.

►LÄS MER: Petter Stordalen vill ta emot syriska flyktingar på sina hotell

Manifestationen startade klockan 16 och du kan läsa mer här!

Metro har sökt Sverigedemokratisk ungdom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset