Precis som i kärleksrelationer behöver vänskap ibland ses över. Ingen relation är perfekt förstås, skriver Anna Bennich Karlstedt. 
Precis som i kärleksrelationer behöver vänskap ibland ses över. Ingen relation är perfekt förstås, skriver Anna Bennich Karlstedt. 

”Kärlek kommer och kärlek går, men vänskapen består”. Eller så gör den inte det. Nära vänner är något av det viktigaste vi har. Det är ingen floskel som snurrar omkring, det styrks också av otaliga studier som visar på de nära relationernas helande kraft. Med några bra vänner har vi större möjlighet att gå stärkta ur kriser, läka ihop fortare ifrån svåra händelser och vi känner oss också generellt tryggare. Det sociala stödet – praktiskt och känslomässigt – är en oerhört viktig komponent när det kommer till vår hälsa.

Men självklart ger en vän inget skydd mot livets trassligheter per automatik. Det är ju innehållet i relationen som avgör det. Precis som i kärleksrelationer behöver vänskap ibland ses över. Ingen relation är perfekt förstås. Ibland kan kostnaderna det innebär att bryta upp vara större än om man bevarar en kanske halvdan relation. Det där tål att tänkas lite på.

LÄS MER: Svenskar, ni är underbara vänner men hemska främlingar 

Men ibland kostar det ju bara för mycket. Varför är det så himla svårt att bryta upp trots det? En orsak brukar vara historien. Själva berättelsen blir svår att lämna. ”Vi har känt varandra sen vi var tre. Den första kompis jag sov över hos var du. Kommer du ihåg när vi råkade kasta en boll genom rutan vid skolmatsalen, vi har aldrig sprungit så fort som då. Och gud så kär du var i Niklas brorsa.” Vissa minnen och upplevelser delar bara vi. Det skapar betydelse, knyter oss samman.

En annan faktor som ofta gör det svårt att lämna är skuld och oro. Över att vännen ska bli arg, eller usch, väldigt ledsen. Det dåliga samvetet. Vilken kletig känsla det är. Den egna sorgen över att vänskapen inte ser ut som man önskar kan också hindra. Separationsångest undviker vi gärna så långt det går, liksom konflikter. Bara ett försök till, kanske blir det bättre nästa gång?

LÄS MER: Studie: Endast hälften av dina "vänner" ser dig som en vän

Att lämna en vänskapsrelation är alltså ingen lätt sak alltid. Ändå behöver vi göra det ibland. Dåliga relationer är själva motsatsen till en god injektion mot livets svårigheter. Det tar energi ifrån oss och det gör oss mindre motståndskraftiga. Våra vänner ska ha sina egenheter och jobbiga sidor – precis som vi också har – men det ska inte kosta mer än det smakar. I alla fall inte över längre tid.

Fundera över vad som är positivt med din vän. Sedan vad som är jobbigt eller svårt. Om det som talar för att behålla vänskapen enbart handlar om ”vi har känt varandra länge” eller ”det blir konstigt att ses hos gemensamma vänner på nyårsfesten”, och det som talar emot är ständig besvikelse, sårade känslor, energidränage, eller tristess, då är det antagligen dags att göra slut. Särskilt om du faktiskt försökt påtala det som inte funkar, men utan resultat.

Så om du är framme där. Använd jagbudskap. Prata med vännen då du själv inte är som argast. Ge vännen möjlighet att ställa frågor. Försök ge förståelse för viss ilska eller ledsamhet. Tala om att du själv känner sig ledsen (om du gör det) eller besviken, men att du inte vill träffas mer.

Som att göra slut på en kärleksrelation. Utom att det inte går att tillägga: ”Men hoppas att vi i alla fall kan vara vänner?”

Anna Bennich Karlstedt

Leg psykolog, leg psykoterapeut och författare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn