Peter Dahlin bad om ursäkt och sade att han brutit mot lagen.
Peter Dahlin bad om ursäkt och sade att han brutit mot lagen.

Svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, 35, har uppträtt i kinesisk tv och "erkänt brott" – något som omvärlden reagerat på då utlänningar sällan utsätts för den typen av behandling av regimen i Kina.

– Det är helt unikt att just en utlänning paraderas framför tv-kamerorna på det här viset, säger Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur på Stockholms universitet.

Peter Dahlin greps i början av januari, anklagad för att ha "äventyra statens säkherhet" och uppträdde natten till onsdag i kinesisk tv.

– Jag har skadat den kinesiska regeringen och sårat det kinesiska folket, sade han och bad om ursäkt.

Organisationen Chinese Urgent Action Working Group, som 35-åringen arbetar för, avfärdar anklagelserna och kallar erkännandena "falska och förvrängda", enligt TT. Dahlin har där arbetat som rättsstöd till kinesiska människorättsaktivister.

►LÄS MER: Svensk människrorättsakivist gripen i Kina

Utlänningar med kinesiskt påbrå har tidigare drabbats av samma öde, till exempel Gui Minhai, svenskkinesisk medborgare och bokförläggare i Hongkong. Han sitter liksom Dahlin fängslad och har även han uppträtt i tv-rutan.

Det är oklart om Peter Dalin hotats för att avlägga sin ”bekännelse”, men Michael Caster, vän och talesperson för China urgent action working group, säger till den brittiska tidningen The Guardian att Dahlins framträdande helt klart är ”regisserat”.

– Ja, jag tror också att de som framträder så här blir pressade på ett eller annat sätt, säger Johan Lagerkvist.

►LÄS MER: Amnesty: Häktade torteras i Kina


Offentliga bekännelser är ett nygammalt fenomen i Kina – under kulturrevolutionen på 60-talet var det väldigt vanligt med förödmjukande uppträdanden där människor tvingades erkänna sina "brott” offentligt på stormöten. Det var personer som Maos styre uppfattade som fiender till det socialistiska samhällsbygget.

– Det var något som slet sönder många familjer och ledde till självmord. Den offentliga förödmjukelsen var svår att bära i den kinesiska kulturen, säger Johan Lagerkvist.

►LÄS MER: Försvunne svenskkinesiske bokhandlaren visas upp i tv

När Kina slutligen gjorde upp med sitt förflutna så betraktades självkritiken som något mycket dåligt, men nu har den gjort comeback ändå – i tv-format.

– Det har hittills mest handlat om kinesiska dissidenter, journalister och advokater som hjälper människorättsaktivister exempelvis. Men nu ser vi Peter Dahlin göra samma sak.

Huruvida Dahlins erkännanden nu kommer att resultera en mildare eller hårdare behandling i eventuella framtida rättsprocesser kvarstår att se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset