Fester och alkohol är del av problemet på universitetsområdet – men även obenägenheten att anmäla övergrepp.
Fester och alkohol är del av problemet på universitetsområdet – men även obenägenheten att anmäla övergrepp.

UPPDATERING (5 april 2015): Tidskriften Rolling stone har dragit tillbaka artikeln om Jackie, sedan man fått förödande kritik för omfattande brister i den. Läs mer om det här!

Hon leddes in i ett mörkt sovrum i de manliga studenternas klubbhus och våldtogs av sju män under flera timmar. När hon skulle anmäla händelsen möttes hon av tvekan – från sina egna kompisar.

Gruppvåldtäkten ska ha skett på Virginia-universitetet i USA och kvinnan som berättar historien heter Jackie. Hon har till och med nu, två år efter våldtäktskvällen, uppmanats av bekanta att inte gå ut med berättelsen i Rolling stones-magasinet. Anledningen? Att skolans rykte kommer att bli förstört.

Jackie var 18 år 2012 och en duktig elev, skriver tidskriften Rolling stone. Hon hade kommit till festen med en dejt, en trevlig ung man som skulle visa sig vara en av gärningsmännen. När han frågade om hon ville följa med upp på övervåningen så följde hon med. Ljuset var släckt i rummet och hon märkte hur någon stötte i henne i mörkret. Det var då hon visste att hon skulle bli våldtagen, beskriver hon för tidningen.

En av männen vräkte sig över Jackie och de kraschade genom ett glasbord. Andra killar kom fram för att hålla ner hennes händer och en efter en våldtog de sju männen henne samtidigt som de festade och drack.

När en av hennes klasskamrater körde upp en ölflaska i underlivet på henne så svimmade hon.

Jackie berättar att hon vaknade till framåt småtimmarna och snubblade ut ur huset, slagen och med blod på klänningen, men ingen av de fortfarande festande människorna i lokalen verkade uppmärksamma det.

När hon ringde på hjälp till vännerna så kom de – men de var inte till någon vidare hjälp. En av dem föreslog att de skulle köra Jackie till sjukhus, men de andra två var tveksamma.

– Är det en så bra idé? Hennes rykte kommer att vara förstört för de kommande fyra åren, sade en av väninnorna.

– Hon kommer att vara den där tjejen som skrek "våldtäkt", och vi kommer aldrig att bli insläppta på frat-parties igen.

Virginia-universitetet står under utredning på grund av missförhållanden när det gäller att hantera sexbrott på campus och när Rolling stones-magasinet ställer frågor är skolans särskilt tillsatta utredningsgrupp för just sexuella övergrepp ovillig att öppet tala om problemen. Inställningen verkar dessutom ha spridit sig till studenterna som i många fall inte törs eller vill diskutera frågan.

►Kämpar mot sin våldtäktsman – med en madrass

Universitetet är en elitskola, visserligen en så kallad public school, men ändå med mycket resurser till sitt förfogande via insamlingar och många fasta traditioner. I idealen finns bland annat att man inte får ljuga, fuska eller stjäla och eleverna uppmanas att skvallra på de som gör det. Flera personer har fått lämna skolan på grund av den här typen av "hedersbrott", men ingen har sparkats ut för sexuella övergrepp.

I USA uppskattas att en av fem kvinnor upplever sexövergrepp under sin tid på college, men att en mycket liten del av dessa anmäls till polisen.

På Virginia-universitetet har problemet inte kommit upp till ytan – det finns ingen kultur av feministiska värderingar, inga protester som på Harvard, inga sexföreläsningar som på Yale där den kvinnliga orgasmen och sexualiteten diskuteras och inga madrassbärande exjobbs-elever som på Columbia-universitetet.

Vad man däremot har är en grundmurad festkultur – året efter det att Jackie blev överfallen utsåg Playboy universitetet till årets partyskola.

Läs hela reportaget här!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset