Är din hund aggressiv mot främlingar? Pröva att göra "vacker tass" och se vilken labb den väljer. "Vänster-tassade" hundar är nämligen mer aggressiva, enligt en ny studie.

All over press

Testa att göra ”vacker tass” om din hund är aggressiv. Om den räcker fram  vänster tass kan det vara förklaringen, enligt forskare.

Det är australienska forskare som har jämfört hur beteendet skiljer sig åt mellan hundar som är "vänster-tassade" och hundar som föredrar att använda höger framtass för att göra olika saker.

Studien visar att djuren som helst använde vänster tass var betydligt mer benägna att uppträda aggressivt mot människor de inte känner, skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

Den vänstra tassen styrs av höger hjärnhalva, som oftare förknippas med negativa känslor, och forskarna tror att resultaten återspeglar vad som tidigare har observerats hos människor.

– Vi kom fram till att hundar som företrädesvis använder vänstertass oftare beskrivs av sina ägare som aggressiva mot främlingar.  De "vänster-tassade" hundarna beskrevs på det sättet nästan dubbelt så ofta som "dubbel-tassade" hundar och även oftare än "höger-tassade" hundar, säger dr Luke Schneider från universitet i Adelaide till The Telegraph.

Till skillnad från människor, som oftast är högerhänta, var fördelningen jämn mellan vänster- och högertassade hundar. En tredjedel föredrog vänster, en tredjedel höger och resterande använde båda framtassarna i lika stor utsträckning.

LÄS MER: Kändisarna som är vänsterhänta

I studien som publiceras i det senaste numret av "Journal of Veterinary Behaviour" deltog totalt 75 hundar. Både renrasiga hundar och blandraser ingick, men majoriteten var labradorer, border collies, golden retrievers eller Shetland sheepdogs.

Eftersom antalet deltagande hundar var relativt lågt vill forskarna nu fortsätta sina undersökningar och då involvera djur som är kända för att vara mer aggressiva.

LÄS MER:

• Här är hunden som fångar bollen – med tassarna

• Hunden som står på framtassarna och kissar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset