Markus Allard uteslöts ur Vänsterpartiet efter att han bland annat gillat Revolutionära Fronten på Facebook.  
Markus Allard uteslöts ur Vänsterpartiet efter att han bland annat gillat Revolutionära Fronten på Facebook.  

Vänsterpartiet hotar att utesluta medlemmar som stöttat bildandet av ett nytt parti. Flera trotjänare, som varit aktiva i partiet i flera decennier, kan kastas ut. – Det känns väldigt ledsamt, säger Sören Karlsson, medlem sedan 1962.

Det här mejlet har skickats till vänsterpartister som stöttat bildandet av Örebropartiet, som bland andra Markus Allard ligger bakom. 

TT

Brevet har undertecknats av Aron Etzler, partisekreterare och ledamot av Vänsterpartiets verkställande utskott. 

Det stormar rejält i Vänsterpartiet i Örebro. På fredagen fick ett 30-tal medlemmar ett mejl signerat partisekreteraren Aron Etzler.

”Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet,” skriver partisekreteraren.

En av dem som fick mejlet var 74-årige Sören Karlsson. Han har varit medlem i Vänsterpartiet sedan 1962.

– Jag blev oerhört ledsen. Att bara få ett mejl med det beskedet efter alla år känns inte bra alls, säger han till Metro. 

Bakgrunden är att Sören är en av de 100 personer som skrivit under en namninsamling till stöd för bildandet av ett nytt parti: Örebropartiet.

– Det är närmast en liberal tanke. Jag ville ge ungdomarna möjlighet att göra sig hörda och sedda efter allt som hänt, säger Sören.

Även Ung Vänsters ordförande i Örebro, Axel Frick, har fått mejlet. 

– Detta är odemokratiskt och det visar tydligt hur korrupt Vänsterpartiet är. Det enda jag har gjort är att stödja att ett parti kan ställa upp i valet. Det är en demokratisk rättighet, säger han.

En av initiativtagarna till Örebropartiet är Markus Allard, tidigare ordförande för Ung Vänster i Örebro. Han uteslöts ur Vänsterpartiet i december 2013. Orsaken uppgavs bland annat vara att Allard uttryckt sitt stöd för den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten. 

– Men det där var bara svepskäl, säger Markus Allard. 

– Den verkliga orsaken var maktspel inom partiet. Jag upplevdes som ett hot. 

Med Örebropartiet vill Allard ta demokratin närmare medborgarna. 

– Det etablerade partierna, även Vänsterpartiet, har fjärmat sig från folks vardag. Politikerna är bara intresserade av att plocka sina löner och försvara det rådande systemet.

– Vi håller på att utarbeta vårt partiprogram nu, men vi kommer arbeta för mer direktdemokrati på många olika områden.

►LÄS MER: Fler uteslutningar kan bli aktuella inom V

För att kunna ställa upp i kommunvalet i Örebro krävdes att Örebropartiet samlade in 100 namnunderskrifter. 

Beslutet att utesluta de vänsterpartister som skrivit under fattades av Vänsterpartiets verkställande utskott på fredagen.

När Metro når partisekreteraren Aron på fredagskvällen vill han inte kommentera utskicket. I stället hänvisar han till sin pressekretrare Linda Bengtsson. 

– Vi anser att genom att stödja bildandet av ett nytt parti så stödjer man det partiet. Det är inte förenligt med att vara medlem i Vänsterpartiet och samtidigt stödja ett annat parti, säger hon.

Men vad säger du till dem som säger att de vill hjälp unga att kanalisera sitt engagemang?

– Man måste ta ställning till vilket ben man vill stå på och vilket parti man vill stötta, säger Linda Bengtsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014