Vänsterpartiet står inför ett stort vägval när de träffas på kongress i Karlstad i dag. Delar av partiet tycker att samarbetet med regeringen lett till att politiken blivit för feg. Partistyrelsen försöker å andra sida visa upp hur stor påverkan partiet haft, enligt en expert.

De senaste månaderna har varit konfliktfyllda för Vänsterpartiet. Först portades den förra partiledaren Lars Ohly från kongressen efter att han anklagats för sexuellt ofredande och själv berättat att han ”varit alltför närgången mot en kvinna”. Sedan lämnade Ohly partiet i protest och anklagade partiledningen för förtal.

Ytterligare ett slag kom i söndags när riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) berättade att hon lämnar politiken. Samtidigt passade hon på att anklaga partiledningen för toppstyre och för att ha motarbetat henne.

Samtidigt är Vänsterpartiet stabilt opinionsmässigt och sedan valet 2014 har partiet ökat med cirka 2 procent, enligt Yougovs mätningar.

– Man kan möjligen säga att partiet har stadigare mark än man haft på ganska länge. Men det är inte något stort genombrott. Å ena sidan har man fått igenom ett antal saker men å andra sidan är det mycket av regeringshållningen som går tvärt emot vad V vill, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: Rossana Dinamarca lämnar politiken

Enligt Vänsterpartiet präglas regeringens senaste budget av vänsterreformer. Partiet har tagit åt sig äran för satsningar för tolv av de 40 miljarder kronor som regeringens föreslagna reformer kommer att kosta.

– Man har vunnit ett antal viktiga symboliska segrar, men vissa saker kanske hade skett ändå. Partiledningen vill gärna spela upp att man har varit framgångsrik. Men det finns delar som menar att man borde gå mycket längre när man har det här guldläget. De tycker att man har hållit tillbaka, säger Jonas Hinnfors.

Delar av partiet vill se en ”game-changer” och har föreslagit att Vänsterpartiet ska dra sig ur den blocköverskridande överenskommelsen från 2016 om det finanspolitiska ramverket. Distrikten i bland annat Göteborg, Skåne och Uppsala anser att ramverket gör det omöjligt att följa partiprogrammets krav på full sysselsättning. Vänsterpartiet måste ”börja föra en politik för full sysselsättning och kraftigt utbyggd välfärd”, står det i motionen.

Partistyrelsen säger nej till motionen och skriver att förslaget är ”politiskt orealistiskt och skulle inte öka Vänsterpartiets möjligheter att få stöd för en progressiv ekonomisk politik.”

LÄS MER: Sjöstedt: Jag är besviken på Lars Ohly

Fyra förslag som sticker ut

Ordet ”man” i valplattformen: Ordet ”man” ska bara används av Vänsterpartiet som könsbestämning, inte för att beskriva alla eller ospecificerad mängd människor, enligt förslaget. Istället bör partiet använda ord som ”en” eller  ”hen”.

Partistyrelsen anser att fokus borde ligga på det politiska innehåll i plattformen snarare än på dess användning av pronomen.

Förbjud flygreklam: Vänsterpartiet bör ställa sig bakom ett krav om att införa ett förbud mot kommersiell annonsering av flygresor, enligt förslaget. Ett sådant förbud skulle skicka en signal om att man inte uppmuntrar till ett beteende som “riskerar planetens framtid i fråga om farliga klimatförändringar.”

Partistyrelsen tror inte att ett förbud mot reklam för flygresor är rätt väg att gå för att minska utsläppen och vill avslå motionen.

Förbud mot fotografering utomhus: Det ska krävas tillstånd för att få fotografera utomhus, anser motionsskrivaren från Växsjö. Han anser bland annat att journalister filmar och fotograferar politiker på ett sätt som är systemhotande och att det undergräver den demokratiska processen.

Partistyrelsen delar inte den bilden och vill avslå motionen.

Dags att sänka löner: Sänk lönerna för de högst avlönade och se till att de pengarna används för att minska klyftorna i samhället, står det i förslaget. Högsta lönen för ett heltidsarbete borde vara 60 000 kronor, enligt motionsskrivaren.

Partistyrelsen anser inte att politiker ska bestämma lönenivåerna på arbetsmarknaden och vill att motionen avslås.

Källa: Vänsterpartiet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset