Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Malin Björk, partiets förstanamn till EU-parlamentet, håller i valupptakten till EU-valet.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Malin Björk, partiets förstanamn till EU-parlamentet, håller i valupptakten till EU-valet.

Europas vänsterpartier har en rejäl medvind inför det stundande EU-parlamentsvalet. Samtidigt växer högerextrema och populistiska partier på andra kanten. Det visar en kartläggning av europeiska opinionsmätningar.

TT

Marine Le Pens främlingsfientliga parti Front National har ökat femfalt sedan förra valet, och ser ut att bli störst parti i Frankrike. De blir troligtvis SD:s samarbetspartner om partiet kommer in i EU-parlamentet.

TT

”Det är en vänstervind och brun vind på samma gång,” säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap. 

TT

I Sverige gjorde Piratpartiet ett strålande EU-val 2009, och fick 7,1 procent av folkets röster. Men fem år senare ser partiet ut att tappa sitt mandat, utifrån de senaste opinionsmätningarna.

– Det är en vänstervind och brun vind på samma gång, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för SOM-institutet.

I det sittande EU-parlamentet är konservativa EPP största grupp med god marginal till tvåan, socialdemokratiska gruppen S&D. Nya opinionsmätningar från samtliga EU-länder visar dock att socialdemokraterna växt, och kommit ikapp – och även vänstergruppen har växt rejält.

KARTA: Här har vänstern starkast fäste i Europa

I andra änden av spektrat är högerextrema och populistiska partier på frammarsch i eurokrisens och arbetslöshetens skugga. Partier som saknar grupptillhörighet – en spretig kategori som rymmer nationalister, populister och EU-kritiker – har växt trefalt sedan valet 2009, och ser ut att kunna ta hem 97 mandat.

Här är vänstern störst. Följ länken i texten för att se kartan!

Främlingsfientliga Front National får i senaste mätningen 23,3% av väljarnas röster och blir därmed största parti i Frankrike, med femdubblat stöd sedan förra valet. Sverigedemokraterna ser också ut att ta sig in i parlamentet. I Storbritannien är populistiska Ukip med 28% väljarstöd hack i häl på Labour – och växer dessutom snabbt.

– Den troliga förklaringen är den ekonomiska krisen. I många länder finns just nu ett missnöje mot EU, och det är en salig blandning av vänster- och högerpartier som är kritiska mot EU. I Sverige har vi Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som båda är EU-kritiska. De har ju inte mycket annat gemensamt, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

KARTA: Starkast partigrupp – land för land

Ironiskt nog kan polariseringen mellan en stärkt europeisk vänster och ökad högerextremism leda till – mer mittenpolitik i EU.

– Det blir resultatet av att man klämmer korven på mitten så att det sipprar till vänster och höger, säger Henrik Oscarsson.

LÄS ÄVEN: Piratpartiet kan förlora mandat

Eftersom det numera är så jämnt mellan de två största grupperna, socialdemokratiska och konservativa, lär de behöva samarbeta framöver. Det spekuleras om en blå-röd koalition över blockgränser, något som enligt statsvetare kan få negativa konsekvenser i längden, med försvagat förtroende för demokratin och sänkt valdeltagande.

– Frågan är vad en koalition får för konsekvenser till nästa val. Det kan leda till att extrema partier ökar ännu mer, säger Henrik Oscarsson.

Starkast partigrupp i varje land. Följ länken för att se kartan!

Här är nationalistiska
partier starkast

Ingen representation
1-5%
5-10%
10-20%
>20%

Expo: Därför får nationalister svårt att bilda egen grupp

Högerextrema och populistiska partier är på framväxt i större delen av EU och inför valet hoppas de kunna bilda en egen grupp i EU-parlamentet, något som skulle ge partierna kraftigt ökat inflytande. Men det blir svårt, enligt stiftelsen Expo.

– Generellt har den här typen av partier alltid haft svårt att bilda grupper. Flera tidigare försök har fallit samman, säger Expo:s chefredaktör Daniel Poohl.

Ett hinder är just att partierna är nationalistiska, och flera gamla konflikter ligger kvar mellan dem. Ett annat är att det kan vara känsligt för partier som slåss för att ta sig in i politikens finrum att öppet samarbeta med vissa partier.

– Vissa partier betraktas som mer kontroversiella än andra, och man riskerar att förlora i rumsrenhet på hemmaplan om man samarbetar med någon som betraktas som mer främlingsfientlig än en själv, säger Daniel Poohl.

Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningar har goda chanser att ta sig in i EU-parlamentet, har ännu inte deklarerat vilka partier de vill samarbeta med, men partiledare Jimmie Åkesson har i intervjuer sagt att partiet – trots varningar om rasism från Dansk Folkeparti – troligtvis bildar grupp med Marine Le Pens Front National och Geert Wilders Frihetspartiet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014