David Brolin är värderare på Bukowskis Market i Stockholm.
David Brolin är värderare på Bukowskis Market i Stockholm.

Ska du rensa vinden på gamla grejer? Då kan det vara läge att kolla upp vad föremålen är värda. David Brolin, värderingsexpert på nätauktionssajten Bukowskis Market ger sina bästa tips.

Sommar betyder ofta storstädning och utrensning av gamla prylar. Även om det är skönt att bli av med allt gammalt, kan det vara smart att kolla upp värdet på sakerna först.

– Jag får ofta höra talas om fall där föremål som är värda pengar har hamnat på soptippen, säger David Brolin, värderare på Bukowskis Market.

För att inte gå miste om en eventuell vinst gäller det att fråga kunniga på området eller att läsa på själv.

– Annars riskerar man att slänga något värdefullt men det är också viktigt också utifrån ett miljöperspektiv, så att man inte kastar något som en annan faktiskt kan ha användning för, säger David Brolin.

LÄS MER: De är annonssajternas höjdare: "Man jagar ju det ultimata fyndet"

Så vilka föremål ska man hålla extra utkik efter?

– Gamla leksaker och koffertar kan vara värda en massa pengar. Gamla bruksföremål, till exempel trästegar eller blomkrukor har också blivit populära. Sedan finns det fall där folk har haft fina konstsamlingar på vinden som visat sig vara mycket värdefulla, säger David Brolin.

Det är inte bara föremålen i sig som kan ge ett extra tillskott i semesterkassan. Även förpackningar av olika slag är eftertraktade.

– I bland kan kartongen ha ett värde. Det kan vara originalförpackningar och lådor till gamla leksaker eller tv-spel, säger David Brolin.

Även föremål som inte är lastgamla kan vara av intresse för köpare. På Bukowskis Markets auktionssajt dominerar just nu föremål med sommaranknytning.

– Utemöbler och trädgårdsmöbler av olika slag säljer bra nu på sommaren. Men föremål med bra kvalitet säljer alltid oavsett årstid. Det kan vara möbler, kinesiskt porslin eller inredningsföremål.

Om man vill tjäna pengar på antikviteter vad ska man tänka på?

– Köp föremål i ett gott skick. Skaffa dig litteratur inom området du intresserar dig för och läs på. Gå på auktioner och loppisar och vrid och vänd på föremål, säger David Brolin.

Här kan du följa David Brolins uppdateringar kring trendiga och tidlösa antikviteter.

LÄS MER: De vinner på det dåliga sommarvädret​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi