Igår hölls en 6 timmar lång Prideparad genom Madrid.
Igår hölls en 6 timmar lång Prideparad genom Madrid.

Vid midnatt tog Sverige över värdskapet för EuroPride som i år har hållits i Madrid. På scenen hölls flera tal innan Pride-quilten lämnades över till Sverige.

EuroPride är en internationell Pridefestival som hålls varje år på olika platser i Europa. Nästa år, 2018, kommer festivalen att hållas i Sverige. Festivalen börjar i Stockholm och fortsätter efter en kort paus i Göteborg på West Pride och kommer att pågå från 27 juli till den 19 augusti.

Enligt Alf Kjeller, presstalesman på Pride, har förberedelserna för den kommande festivalen redan börjat.

– Det började redan förra året. Det är mycket att planera.

LÄS MER: Därför inleder Metro samarbete med Stockholm Pride

Under veckan i Madrid har de svenska företrädarna för Pride deltagit på flera evenemang.

– Det har varit mottagningar, mingel och middag hos borgmästaren. I fredags hade man en World Pride Park och där hade vi ett tält där vi informerade om Stockholm och Göteborg och Euro Pride 2018. I samband med det hade vi ett panelsamtal där vi diskuterade städerna och hur de tänker om EuroPride, säger Alf Kjeller

”Vi vill utmana ramarna för vad en Pridefestival är. Varje festival är del av en större kamp för alla människors lika rättigheter. Genom att samarbeta med andra festivaler i Sverige och Europa visar vi att Pride- och hbtq-rörelsen är något större än den egna veckan och den egna staden”, skrev Sandra Ehne ordförande för Stockholm Pride och Laila Poulsen, ordförande för West Pride i samband med att det bestämdes att EuroPride skulle hållas i Sverige på West Prides hemsida.

LÄS MER: Pride handlar inte bara om fest – utan även om den dagliga kampen

Överlämningen skedde vid midnatt efter en sex timmar lång Prideparad genom Madrid. Vice ordföranden från Stockholm Pride, Britta Davidsohn, vice ordförande för West Pride, Tobias Björk, och ordförande i Stockholms stadsfullmäktige, Eva-Louise Erlandsson Slorach, höll tal. Efter det överlämnades Pride-lapptäcket, med påsydda lappar från varje land som hållit i Europride, till Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset