För några år sedan gick jag från att vara anställd på en rätt stor arbetsplats till att starta eget företag. En av de mest behagliga grejerna med att vara sin egen är det som händer – eller kanske snarare inte händer – i ens mejlkorg.

Till att börja med slipper man störtfloder av mejl om sådant som 10-fika, 11-fika, 11.30-fika, att pappret är slut i skrivaren på våning tre och att Hasse toppade månadens stegräknartävling. När det var som värst kändes varje litet pling som signalerade färsk e-post som en direkt, fientlig handling riktad mot min person.

►LÄS MER: Nej, du måste inte jobba med din hobby

Förutom att man blir mycket mer produktiv när de mejl man får är färre och mer relevanta, så gör det underverk med den allmänna stressnivån. Detta har det också forskats om. En studie vid amerikanska University of California, där deltagarna vissa dagar helt enkelt förbjöds att använda e-post, visade att mejlfria dagar ledde till klart lägre stressnivåer och högre produktivitet.

Det finns idag bra alternativ till e-post på arbetsplatser, som Slack för att kommunicera med arbetskamrater om det som intressant för just dig. Men e-post är samtidigt ett så etablerat och användbart verktyg att vi lär leva med det ett tag.

Jag tror att den amerikanske forskaren och författaren David Burkus har en viktig poäng i att det stora problemet faktiskt inte är de överfulla mejlboxarna i sig – utan att vi med åren kommit att ändra förhållningssätt till dem.

►LÄS MER: Undvik de lynniga cheferna – de kan sabba din karriär

Medan mejl förut var ett verktyg för så kallad asynkron kommunikation – något man svarade på när man hade tid – så betraktar vi idag mejl på samma sätt som sms. Alltså något man ska svara på så snabbt det bara går. Det är därför vi avbryter det viktiga vi pysslar med hela tiden, och har så förtvivlat svårt att få ro i arbetet.

Vägen framåt är att börja se på mejlen mer som vi gjorde förr. Testa själv att avsätta viss koncentrerad mejltid istället för att svara direkt. Kanske får någon vänta på svar lite längre än hen är van vid, men världen går inte under för det. Chanserna är rätt stora att ingen – förutom du – märker det alls.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn