FN:s klimatchef Patricia Espinosa, tvåa från vänster, och Marockos utrikesminister Salaheddine Mezouar, i mitten, firar efter att man klubbat igenom det gemensamma tillkännagivandet med ett starkt ställningstagande för Parisavtalet på torsdagen.
FN:s klimatchef Patricia Espinosa, tvåa från vänster, och Marockos utrikesminister Salaheddine Mezouar, i mitten, firar efter att man klubbat igenom det gemensamma tillkännagivandet med ett starkt ställningstagande för Parisavtalet på torsdagen.

I skuggan av hotet att USA kan komma att överge Parisavtalet har andra länder klivit fram som pådrivare i klimatarbetet.Deltagarna vid toppmötet i Marocko åker hem med en bred enighet i bagaget.

Klimatförhandlarna i Marrakesh har väntat spänt på besked från den blivande amerikanske presidenten Donald Trump. Ska han göra verklighet av sina löften att lämna Parisavtalet och skrota USA:s klimatambitioner?

Under tiden har tyngdpunkten förskjutits från den nordamerikanska kontinenten till andra delar av världen. Storekonomierna Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina har under toppmötet klart och tydligt deklarerat att de fortsatt står bakom avtalet.

Oron över Trumps planer tycks ha stärkt beslutsamheten hos de 196 länderna som deltagit i Marrakesh. Deras gemensamma tillkännagivande från mötet innehåller ett kraftfullt ställningstagande för överenskommelsen.

Regelbok till 2018

– Jag är lugnare i dag än när jag kom hit. Det känns ändå som att det finns en oerhört stor optimism och en positiv inställning till att vi kommer att klara en omställning till ett klimatsmart samhälle, säger Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) över telefon till TT.

Men det räcker inte med fina ord för att säkra Parisavtalet. Förhoppningarna inför mötet i Marocko har varit att komma framåt i hur överenskommelsen ska genomföras.

Centralt är att få till en regelbok för hur ländernas koldioxidutsläpp ska mätas och kontrolleras.

Enligt mötets slutdokument som var på väg att klubbas under fredagseftermiddagen ska denna vara färdig till 2018.

En annan viktig fråga är hur det ekonomiska stödet till fattiga länders klimatomställningar ska samlas in. Där såg man ut att nå en symbolisk framgång i att en anpassningsfond om 80 miljoner dollar ska inlemmas under Parisavtalet.

Varmaste året

Men de fattiga länderna kan i ett slag berövas en stor del av det utlovade stödet om Trump ställer in USA:s betalningar till FN:s klimatfonder.

– Det skulle bli ett ordentligt avbräck, konstaterar Lövin.

– Vi har pratat om det, men det är i dag ingen som har något klart svar på (hur pengarna ska ersättas).

Ett annat problem är att löftena om utsläppsminskningar som länderna gjort hittills inte räcker för att hålla nere den globala uppvärmningen till en acceptabel nivå. Samtidigt kom i veckan nya siffror som pekar på att 2016 kan bli det varmaste året hittills.

Lövin åker ändå hem med en övervägande positiv känsla.

– Det man kom överens om i Paris för knappt ett år sedan var så oerhört omfattande. Det viktigaste nu är att omsätta det i praktiken, och inte introducera nya element. Det tycker jag att vi klarat ganska bra.

Mosa'ab Elshamy/AP/TT
Deltagare på klimatkonferensen i Marocko under en manifestation för Parisavtalet under fredagen, den sista dagen av klimattoppmötet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset