United Airlines Flight 175 närmar sig World Trade Centers södra torn. Arkivbild.
United Airlines Flight 175 närmar sig World Trade Centers södra torn. Arkivbild.

"BRÅDSKANDE: Plan kraschar mot skyskrapa i New York."Så löd TT:s första larm klockan 14.57 för precis 15 år sedan.Nu vet vi att världen aldrig blev sig lik igen.

Den där krispiga sensommarmorgonen den 11 september 2001 i New York är sannolikt vår tids mest symbolladdade och definierande stund.

Fallande torn i en terror svår att föreställa sig.

Nära tre tusen döda.

En ursäkt för krig vars konsekvenser ännu syns dagligen.

– Det går inte att förstå IS närvaro i Irak och Syrien i dag utan att sätta det i sitt sammanhang av den USA-ledda invasionen (av Irak) 2003 och det katastrofala krig som följde, säger Caroline Holmqvist, universitetslektor verksam vid universitetet i Bryssel, till TT.

Slog helt snett

Efter 11 september-attackerna lovade president George W Bush att varenda global terroristgrupp skulle spåras och stoppas. Inget fick stå i vägen.

Afghanistan invaderades 2001 och Irak 2003. Nu skulle al-Qaida krossas en gång för alla.

Kriget mot terrorismen inkluderade öppna och hemliga militära insatser, ny säkerhetslagstiftning, ökad massövervakning av civila och andra folkrättsligt tvivelaktiga åtgärder.

USA uppmanade andra länder att ansluta sig genom att hävda att "antingen är ni med oss, eller med terroristerna".

Men 15 år senare har terrorismen — trots att USA till och med 2014 spenderat ofattbara 14 000 miljarder kronor — inte besegrats.

Tvärtom.

Läser upp namnen

– Att förklara krig mot terrorismen var en synnerligen dålig idé från start. Det är svårt att se något positivt med den här agendan, och grunden ligger i att man inte förklarade krig mot en avgränsad grupp, utan inledde ett krig som saknar gränser i tid och rum, säger Caroline Holmqvist.

Kritiker menar också att kriget mot terrorismen bygger på en ideologi av rädsla och förtryck som skapar fiender snarare än stoppar terrordåd. Anklagelser om tortyr och övergrepp mot misstänkta har kletat ner USA:s anseende i världen.

Där World Trade Center låg på nedre Manhattan finns två minnesmonument med stora vattenfall. Besökare lämnar blommor, tar selfies och läser offrens namn inristade i bronsplattor.

På årsdagen kommer som vanligt alla offers namn att läsas upp. Hur många fortfarande djupt sörjande förmår reflektera över att den globala säkerhetsarkitekturen förändrades i grunden för 15 år sedan och att kriget mot terrorismen i hög grad definierar den verklighet vi nu lever i?

Mark Lennihan/AP/TT
Minnesparken vid One World Trade Center på nedre Manhattan i New York. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset