Här är en bild av upptäckten. Det vita strecket nere till höger i bild motsvarar en mikrometer, alltså en miljondels meter.
Här är en bild av upptäckten. Det vita strecket nere till höger i bild motsvarar en mikrometer, alltså en miljondels meter.

Svenska forskare har hittat en 50 miljoner år gammal maskspermie under en expedition i Antarktis. Det är den äldsta spermien som har hittats, enligt forskarna.

Den fossiliserade spermien hittades i en maskkokong i Antarktis. Enligt forskarna ska den vara runt 50 miljoner år gammal.

– Det här är den äldsta fossiliserade djurspermien som har hittats, säger Benjamin Bomfleur, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, som var med om upptäckten.

LÄS MER: Forskare: Frys ner alla 18-åringars spermier

Forskarna har publicerat en studie om sina upptäckter i Royal Society Biology Letters – och det har nu blivit en världsnyhet.

– Det var en stor överraskning och nästan bara tur att vi hittade det, säger Benjamin Bomfleur.

Trots att spermien var väldigt välbevarad innehöll den inga organiska material. Det går alltså inte att utvinna dna från den, som bland andra The Guardian har skrivit om.

LÄS MER: Världens äldsta människa har dött – så gammal blev hon

Benjamin Bomfleur tror att deras fynd betyder mycket för framtida forskning.

– Upptäckten ger oss en möjlighet att lära oss mer om den evolutionära historien om mikroorganismer som vi tidigare hade väldigt lite fossil data om, säger han till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset