Snart är forskarna redo att testa huvudtransplantation på levande person.
Snart är forskarna redo att testa huvudtransplantation på levande person.

Den omskrivna italienska kirurgen Sergio Canavero har i flera år hävdat att huvudtransplantationer är möjliga. Nu säger hans forskarlag att de tagit ett steg närmare målet.

Efter en 18 timmars lång operation ska forskarna ha lyckats återansluta en död persons huvud till ryggrad, nerver och blodkärl. Den långa operationen genomfördes i Kina och leddes av doktor Xiaoping Ren, skriver The Telegraph.

Nu är forskarna snart redo att göra transplantationen på en levande människa, enligt den italienska kirurgen Sergio Canavero.

– Nästa steg blir att göra ett komplett byte på två döda organdonatorer, sade Sergio Canavero på en presskonferens enligt The Telegraph.

Därefter är en transplantation på en levande människa inte långt borta, enligt kirurgen som tidigare sagt att en transplantation på en levande person skulle kunna äga rum redan i år.

LÄS MER: Ettårings huvud slets av i bilkrasch – räddad av mirakeloperation

Den ryska mannen Valery Spiridinov var tänkt att bli den första levande personen att genomgå en huvudtransplantation. Experter har tidigare varnat för att hans öde kan bli ”värre än döden” och sagt att han kommer få genomgå olidlig smärta när huvudet ska försöka anpassa sig till den nya kroppen. I somras bestämde han sig för att hoppa av projektet och nu sägs den första patient istället bli en kinesisk medborgare.

Enligt Canavero kommer en full forskningsrapport som visar hur ingreppet på den döda personen gått till att presenteras inom ett par dagar.

Tidigare har Canavero och hans kollegor också hävdat att de lyckas med huvudtransplantationer på både råttor och apor.

LÄS MER: Han ska genomgå världens första huvudtransplantation

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård